Nermin UÇTU/MANİSA, () - MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, üniversite olarak organ nakli yapmaya hazırlandıklarını söyleyerek 2015 yılında böbrek nakline başlamayı hedeflediklerini açıkladı. Prof. Dr. Pakdemirli, böbrek, kemik iliği ve karaciğer nakli de yapacaklarını belirtti.
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Celal Bayar Üniversitesi işbirliğiyle 'Beyin Ölümü ve Organ Bağışının Tıbbi, Etik ve Adli Yönü' sempozyumu düzenlendi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyuma CBÜ Rektörü Mehmet Pakdemirli, İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Türkyılmaz, öğretim üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı. Manisa'da organ bağışını ve organ nakli bilincini arttırmayı hedeflediklerini açıklayan İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, bağışta yeterince aktif olamadıklarını dile getirdi. Kaplan, "Kadavradan yapılan organ bağışlarında oldukça yetersiz bir durumla karşı karşıyayız. Dünya çapında nakil merkezleri ve organ nakil ekiplerine sahip olduğumuz halde kadavra verici sayısı ve kadavradan yapılan organ nakli sayısı bakımından gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz. Organ naklinde alıcı ve verici ile ilgili etik sorunlar tüm dünyada çözülmesi gereken problemler arasında yer alıyor" dedi.
CBÜ'DE BÖBREK NAKLİ BAŞLAYACAK
Düzenlenen sempozyumda konuşan CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, üniversite olarak organ nakline büyük önem verdiklerini söyledi. Pakdemirli, "Şuana kadar organ nakline başlamış değiliz ama en azından bir yerden başlamak istiyoruz. İnşallah gelecek yıldan itibaren bizde de böbrek nakli ile başlayarak sürdüreceğiz. Gerçekten çok talep var. Bu talebi biz Manisa olarak karşılamak isteriz. Organ nakline böbrek ile başlayıp karaciğer nakli ile devam etmek istiyoruz. Kemik iliği naklini de inşallah başlatacağız. Halkımızın talebini çok fazla uzağa gitmeden bulunduğu bölgede karşılayabilmesini umuyoruz" diye konuştu.
GÖNÜLLÜ SAYISI ARTIYOR, BAĞIŞ YAPAN YOK
Sempozyumda Manisa'nın organ bağışı rakamları hakkında bilgi veren Organ Nakli Koordinatörü Dr. Nilay Öztürk, tüm amaçlarının bağış sayısını yükseltmek olduğunu dile getirdi. Öztürk, 2007 yılından bu yana Ege Bölgesi'ndeki iller arasında İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla'dan sonra Manisa'nın geldiğini belirterek, 2007'den 2013 yılına kadar 32 bağışın olduğunu açıkladı. Dr. Öztürk, "2013 yılındaki toplam sayımıza baktığımızda Manisa'da beyin ölümü 21 tane olup aile izni verildiğinde donör sayısı 8'e ulaştı. 2013 Haziran ayından bugüne kadar Manisa'da 200 organ bağışı mevcuttu. Türkiye sıralamasına baktığımızda 18'inci sırada yer alıyorduk. Mayıs 2014 tarihi itibariyle toplam organ bağışı formunu doldurma anlamında 3 bin 400 kişiyle 4'üncü sıraya yükseldik" dedi.
Konuşmaların ardından çeşitli üniversitelerden sempozyuma katılan öğretim üyeleri organ nakli ve beyin ölümü hakkında sunumlar yaptı.

NU(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)