ADANA'da oturan 42 yaşındaki Ahmet Koca ve bağışçı eşi 32 yaşındaki Özlem Koca ile Denizli'nin Beyağaçlı İlçesi'nde oturan 35 yaşındaki Mehmet Ali Zurba ve bağışçı kardeşi 32 yaşındaki Tuncay Zurba, Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) çapraz böbrek nakil oldu.
Yaklaşık 1.5 yıldır hipertansiyona bağlı kronik böbrek yetmezliği bulunan 7 yıllık evli ve 2 çocuk babası, elektrik teknisyeni Ahmet Koca, Adana'dan gelerek AÜ Hastanesi'ne nakil için başvurdu.
İdrar kaçırması nedeniyle 2009 yılından bu yana kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığı bulunan Denizli'nin Beyağaç İlçesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Halil Zurba da AÜ Hastanesi'nde organ bekleme sırasına yazıldı. Aile bireyleri arasında uygun verici de bulamayan Zurba ailesi, Mehmet Halil Zurba için her yolu denemeye karar verdi. Beyağaç'ta kendisi gibi çiftçilik yapan kardeşi Tuncay Zurba, ağabeyine çapraz nakil için başvurmaları yönünde teklifte bulundu.
Geçen Aralık ayında çapraz nakil sırasına alınan Zurba kardeşler, 1.5 yıldır kronik böbrek yetmezliğiyle mücadele eden Ahmet Koca ve eşi Özlem Koca ile tanıştırıldı. Organ nakil koordinatörlerinin girişimiyle iki aile çapraz nakil yapılmasına karar verdi. Yapılan tahlillerin olumlu çıkması her iki aileyi de sevindirdi.
Geçen Çarşamba günü, Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi, Mehmet Halil Zurba'nın kardeşi Tuncay Zurba'dan alınan böbreği Ahmet Koca'ya, Ahmet Koca'nın eşi Özlem Koca'dan alınan böbreği de Mehmet Ali Zurba'ya 4 saat süren operasyonla nakletti. Doç. Dr. Dinçkan, "Hastalarımızın hepsi de gayet sağlıklı ve taburcu olacakları günü bekliyorlar" dedi.
Başarılı geçen operasyonlar, aynı zamanda dostluğun da başlangıcı oldu. Durumları gayet iyi olan ve yakında taburcu olması beklenen Koca ailesi ve Zurba kardeşler, hastane odasında dostluk pozu verdi.