Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'in Balçova İlçesi'nde 34 yaşındaki Ufuk Saygın, 5 yıl önce yakalandığı Buerger hastalığı nedeniyle sol bacağını diz altından kaybetti. Saygın, hastalığın diğer bacağında da görüldüğünü, kök hücre tedavisiyle sağlığına kavuşma şansı olduğunu ancak, hastane yönetiminin ameliyatı geciktirdiğini iddia etti.
Balçova İlçesi'nde yaşayan ve kasiyer olarak çalışan Ufuk Saygın'ın yaşamını kabusa çeviren Buerger hastalığı, yaklaşık 5 yıl önce ortaya çıktı. Bütün yaşamı altüst olan bir çocuk babası Saygın, sol bacağını diz altından kaybetti ve hastalığı nedeniyle işsiz kaldı. Çalışamayınca geçim sıkıntısı çeken Saygın, bu sürede eşinden de boşandı. Adını ilk kez duyduğu Buerger hastalığı nedeniyle 5 yıl önce sol bacağını kaybeden ve protez kullanmaya başlayan Saygın, ameliyat edilmezse diğer bacağını da kaybedebileceğini belirtti.
Yaşadıklarını anlatırken zaman zaman duygulanan Ufuk Saygın, "Hastalığımın ne olduğunu öğrenene kadar sol bacağım kesildi. Daha sonra yaklaşık 2 yıl önce aynı hastalık sağ bacağımda görüldü. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bacağımın aynı şekilde kesilmesi gerektiği söylendi. Ancak ben bunu kabul etmeyip hastaneden çıktım. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Erdem Silistreli'ye ulaştım. Kendisi bir operasyon gerçekleştirdi, fakat bunun geçici olduğunu söylemişti. Bir süre bu şekilde hayatımı devam ettirdim. Bundan 7 ay önce hastalık tekrarladı. İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süre tedavi gördüm ve 3.5 ay önce beni Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk ettiler" diye konuştu.
"AMELİYAT ERTELENİYOR" İDDİASI
Şiddetli ağrıları nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını aktaran Saygın, hastane yönetiminin çeşitli bahanelerle ameliyata izin vermediğini ileri sürdü. Saygın, "Çeşitli bahanelerle ameliyatım ertelendi. Hastane yönetiminin bazı ekonomik sıkıntılarının olduğunu öğrendim. Şu an ayağım kangrene dönmek üzere ve benim oğlumun yanındayken çevremdeki insanların 'Sol ayağın kesildi, sağ ayağın da mı kesilecek?' dediklerinde onun çok etkilendiğini görüyorum. Ayağımda ciddi yaralar var. Hastaneyi ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a durumumu anlattım ve hastane yöneticilerine tedavimin yapılması için talimat verdi. Ancak bir şey değişmedi, ilgilenilmedi. Bana gerekçe olarak, kök hücre naklinin etkin bir tedavi yöntemi olmadığı söyleniyor. Ancak, yaptığım araştırmalarda, bazı kamu ve özel hastanelerde bunun yapılabildiği ve yüzde 100 tedavi başarısı elde edildiğini öğrendim. Ben biran önce iyi olmak istiyorum. Benim oğlumun doğum günü bugün ve ben ağrılarım yüzünden oğlumun yanına gidemiyorum. Ağrılarım nedeniyle aylardır uyuyamıyorum" dedi.
GÖRÜŞMELER SONUÇ VERDİ
Ufuk Saygın'ın tedavisiyle ilgilenen Prof. Dr. Erdem Silistreli, "Hastane yönetimiyle yaptığımız görüşmeler olumlu geçti. Bu bağlamda, hastanın kendisinden kök hücre alınarak, bunlar ayrıştırılıp damarsız bölgelere yeni damar oluşumu için enjekte edilecek. Hastane yönetimi de bunun en kısa sürede yapılabilmesi için gerekli çalışmaları başlatacağını bildirdi. Kısa bir bekleme süresinin ardından, işlemin başlatılacağını düşünüyorum" diye konuştu.
BUERGER HASTALIĞI
Tromboanjitis obliterans olarak da bilinen Buerger hastalığı orta ve küçük çaplı atar ve toplar damarlarda sigara içmeye bağlı olarak gelişen tıkayıcı damar hastalığıdır. Daha çok genç yaştaki erkeklerde görülen bu hastalığın ilerlemesiyle dokular kanlanamadığı için kangrene gider. Tedavisinde sigarayı bırakmak en önemli basamaktır. Radikal bir tedavisi yoktur. En etkili tedavi bir elektrostimulasyon yöntemi olan PhyBack Therapydir. PhyBack Therapy ise ağrı ve yara tedavisi için kullanılan bir elektroterapi yöntemidir.

FOTOĞRAFLI