Tuhaf bir grip salgını. Mikrobu kapanlar uzun süre rahatsızlığı üstlerinden atamıyor. Ateşle başlayan gribin iyileşmesi uzun bir sürece yayılıyor ve tekrarlıyor. Öksüğe de sebep olan grip salgını haliyle herkeste endişe yarattı. 
Kamuoyunda endişeler artınca da Sağlık Bakanlığı'ndan "olağanüstü bir durum söz konusu değil" açıklaması geldi.

Sağlık Bakanlığının son grip sürveyans raporuna göre şüphelilerden alınan numunelerde pozitiflik oranı yüzde 49'a ulaştı, her 100 bin kişiden yaklaşık 250'sine grip tanısı konuldu. 

OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YOK

Dünyayı sarsan kuş gribi salgınının ardından 2005 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkelerde grip sürveyans çalışması yapılıyor. Bu çalışmayla grip virüsünün yaygınlığı ve tipi tespit edilerek olağanüstü bir durumun söz konusu olup olmadığına bakılıyor.

Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca kış sezonu süresince nüfus yoğunluğunun fazla olduğu 17 ildeki 180 aile hekimi kanalıyla grip sürveyans çalışması yürütülüyor.

Çalışmaya dahil olan aile hekimlerinin grip şüphesiyle başvuranlardan aldıkları numuneler, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Viroloji Laboratuvarı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı ve İstanbul Halk Sağlığı Laboratuvarında çalışılıyor. 

HIZLI BİR YAYILMA VAR

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 52. haftayı kapsayan son sürveyans raporuna göre çalışılan numunelerdeki influenza pozitiflik oranı önceki haftalara göre artmaya devam ederek yüzde 49'a ulaştı. Bu oran bir önceki hafta yüzde 36 idi.

A (H3N2) TİPİ VİRÜSMÜŞ

Rapora göre A(H3N2) tipi virüs diğer virüs tiplerine göre etkinliğini sürdürüyor. 

Bir önceki hafta çalışılan 219 numunenin 77'sinde  A(H3N2), birinde de influenza B tipi virüs tespit edilirken, son hafta çalışılan 272 numunenin 131'inde A(H3N2), 3'ünde de influenza B tipi virüs saptandı. 

DOMUZ GRİBİ DEĞİL

Sezon başlarında az da olsa domuz gribine yol açan A(H1N1) tipi virüse rastlansa da son iki hafta çalışılan numunelerden hiçbirinde bu virüs tespit edilmedi.

Sağlık Bakanlığının grip sürveyans raporuna göre bir önceki hafta Türkiye'de 100 binde 200 kişide grip görülürken, son hafta bu sayı 100 binde 250'ye yaklaştı. 

NORMAL BİR GRİP 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, 17 ildeki aile hekimliklerinden toplanan numunelerden elde edilen veriler ışığında hazırlanan rapora göre, grip şüphesiyle sağlık kurumuna başvuran her iki vakadan birinde bu rahatsızlığa rastlandığını bildirdi.

Grip açısından yoğun bir dönem yaşandığını ifade eden Torunoğlu, "Sezon başından bu yana 700 bin-1 milyon kişi gribe yakalandı. Ülkemizde her yıl 7-10 milyon kişinin grip olduğu göz önüne alındığında olağanüstü bir durum söz konusu değil" ifadesini kullandı.