Hızlı kilo verenleri bekleyen en büyük tehlike safra taşı. Öğün atladığınız günlerde 50 gram çikolata yemeyi unutmayın. Yoksa sarılık, pankreas iltihabi gibi sorunlar sizi bekliyor.

Profesyonel yardım almadan kontrolsüz şekilde hızlı kilo verme telaşı, safra taşı gibi birçok sağlık sorunu da beraberinde getiriyor.Öğün atlayarak agresif kilo vermenin safra kesesi taşı hastalığına sebep olacağını hatırlatan uzmanlar, "Bir parça çikolata yemek safra kesesinin kasolop içinin boşalmasını sağlar. Ayrıca, hızlı kilo verme sürecinde safra taşları çok küçük olur. Bu taslar küçük olduğundan safra yollarına düşerek, ölüme sebep olabilecek sarılık, safra yolu iltihabi ve pankreas iltihabına da sebep olabilir" uyarısında bulundu.

KUSAN HAMİLELER DE YEMELİ

Uzmanlar, safra kesesi taşlarını önlemek için yapılması gerekenleri sıraladı:

- Öncelikle diyetisyen yardımıyla zayıflamaya çalışın. Öğün atlamayın. Hızlı kilo verilen diyetler yapmayın.
- Öğün atlamak zorunda kalırsanız 50 gramı geçmeyecek kadar çikolata yiyebilirsiniz. Kabaca 250 kkcal almış olursunuz. Çikolata safra taşı oluşumunu azaltır.
- Hamileliğinin ilk aylarında aşırı kusma yaşayan kadınlar, arada bir çikolata yiyerek safra taşı oluşumunu azaltabilir.

1 GÜNDE TABURCU OLUNUYOR

Uzmanlar, safra kesesi ameliyatları hakkında da bilgi verdi: "Taşların kırılması söz konusu değildir. Cerrahi yöntemlerle çıkarılır. Altın standart kapalı yöntem dediğimiz, karin duvarı kesilmeden 3-4 adet küçük delikten yapılan ameliyattır. Avantajı hasta 1 gün yatar, hatta bazı merkezlerde aynı aksam taburcu edilmektedir. Ağrı ve işe dönme süresi ameliyata göre çok kısadır. Son dönemde ağızdan endoskopi yöntemiyle 12 parmak bağırsağına açılan bölüme girilerek yapılan ERCP yöntemi de uyguluyoruz. Bu yöntem basta safra kanalı olmak üzere safra yolunda tas varlığında, safra yollarında akut iltihap durumunda, tasa bağlı sarılık veya pankreatit gelişen hastalarda, pankreas kanseri veya safra yolu kanserine bağlı tıkanma sarılığı gelişen hastalarda ERCP gereklidir."