ABD'den Beşar Esad'a büyük şok
Kaynak: MONTRÖ (AA)
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de çözüm için tek seçeneğin müzakereler sonucunda bir geçiş hükümeti kurulması olduğunu belirtirken, "Beşşar Esed'in kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz" dedi.

Kerry, Cenevre-2 Konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Esed rejimini insan hakları ihlalleriyle suçladı. Suriye'nin iç savaşa sürüklenmesinden Esad rejimini sorumlu tutan Kerry, "Bu devrim bir silahlı mücadele olarak başlamadı. Barışçıl bir şekilde başladı. Öğrencilerin eylemiyle başladı. Değişim talep eden yurttaşların meşru ve barışçıl gösterileriyle başladı. Ancak neredeyse hemen şiddetle karşılık buldu" şeklinde konuştu.

Esad rejiminin meşru ve barışçıl göstericilere artan bir şekilde daha büyük şiddetle karşılık verdiğini söyleyen Kerry, son yılda 130 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesinden Esed rejiminin sorumlu olduğunu söyledi.

"Gerçek şu, bu insanlar silahlarla, tanklarla, toplarla, gazla, Scud füzeleriyle öldürüldü" diyen Kerry, bu silahların muhalefetin elinde olmayan silahlar olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, AA tarafından yayımlayan ve Suriye'de savaş suçlarının işlendiğini gösteren belge ve fotoğraflara da işaret ederek şunları kaydetti:

"Açlık, bir savaş silahı olarak kullanılmıştır. Yakın zamanda korkunç raporlar gördük. Sistematik işkenceleri ve binlerce tutuklunun infaz edildiğini gördük. Bunlar yalnızca insanların yaşamına değil, aynı zamanda insanlık onuruna yapılan saldırılardır."


BM ev sahipliğinde gerçekleştirilen İkinci Cenevre Konferansı'nda Esad rejimiyle Suriyeli muhalifler ilk kez aynı masada oturuyor.

Yaklaşık 40 ülkeden dışişleri bakanları da İsviçre'nin Montrö kasabasında yapılan müzakerelere katılıyor.


İsviçre'nin Montrö kentinde başlayan konferans 2 gün sonra Cenevre'de devam edecek. İlk günde konferansa katılan tüm temsilcilerin birer konuşma yapması bekleniyor.

İkinci Cenevre Konferansı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmasıyla başladı.

'ESAD GEÇİCİ HÜKÜMETTE YER ALAMAZ'
BM Genel Sekreteri Ban'dan sonra söz alan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Beşşar Esad'in kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'deki son korkunç raporların sistematik işkenceleri ve binlerce tutuklunun infaz edildiğini gösterdiğini de belirtti.

'İÇ DİYALOG KOLAY OLMAYACAK'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Suriye'nin iç diyalog sürecinin kolay ve hızlı olmayacağını söyledi.

"Suriye'nin iç diyalog süreci kolay olmayacak, hızlı olmayacak" ifadesini kullanan Lavrov, "Rusya, tüm taraflarla krizin çözümü adına ortak çalışmaya hazır. Sözde birçok güç Cenevre-2'yi destekledi ama işe gelince konferansın başarısını istemiyorlar" diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ DAVUTOĞLU TEMSİL EDİYOR
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği konferansta tartışmaların, özellikle Beşşar Esad'ın geleceği üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.

Suriye Ulusal Koalisyonu, Esad rejiminin sona ermesinden başka seçeneği kabul etmeyeceklerini söyledi.

SURİYE: ESAD KIRMIZI ÇİZGİMİZ
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise, "Beşşar Esad ve rejimi bizim kırmızı çizgimizdir. Kimse devlet başkanımıza dokunamaz" açıklamasında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, konferansta terörizmle mücadele konusunda bir başarı sağlanmasının zor olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İran'ı konferansa davet etmiş ancak Suriyeli muhalifler başta olmak üzere Suudi Arabistan ve ABD'nin karşı çıkması nedeniyle, söz konusu davet geri çekilmişti.