İtalyan cerrah Sergio'nun kafa nakli projesine 30 yaşındaki Rus Valeri Spiridonov gönüllü oldu. Spiridonov, gelecek yıl 36 saat sürecek ve 29 milyon liraya mal olacak ameliyatla kafasını sağlam bir vücuda nakletmeye hazır.


Rus bilgisayar mühendisi Valeri Spiridonov, dünyanın ilk kafa nakli operasyonuna gönüllü oldu. Doğuştan gelen bir kas hastalığı olan 30 yaşındaki Rus, insan kafasının sağlıklı bir vücuda nakledilebileceğini öne süren İtalyan cerrah Sergio Canavero’ya güveninin tam olduğunu söyledi.


Vatan'da yer alan habere göre, ölmeden önce sağlıklı bir bedende yaşama şansını değerlendirmek istediğini vurgulayan Spiridonov, operasyonun gelecek yıl gerçekleşmesini ümit ettiğini belirtti. Canavero ve Spiridonov’un şu ana kadar sadece internet üzerinden iletişim kurdukları, ikilinin yakın zamanda bir araya gelmeyi planladığı kaydedildi.


29 milyon liraya mal olacak


Yaklaşık 36 saat sürmesi öngörülen operasyonun 11.2 milyon dolara (yaklaşık 29 milyon lira) mal olacağı hesaplanıyor. Donör vücudun, beyin ölümü gerçekleşmiş, sağlıklı bir kişiden gelmesi gerekiyor.


Canavero, operasyon sırasında hastanın ve donör vücudun kesilen omuriliklerinin ‘polietilen glikol’ adlı yapıştırıcı benzeri maddeyle birleştirileceğini söylüyor. Kasların ve damarların dikilmesinin ardından hasta 4 haftalık bir koma dönemine sokulacak. Bu sayede vücut iyileşme sürecindeyken hasta başını oynatamayacak. İtalyan cerrah, yaklaşık 150 doktor ve hemşirenin kullanılması beklenen operasyon için şu ana kadar gerekli finansmanı sağlayamadı. Birçok doktor ve tıp uzmanı, kafa naklinin halen mümkün olmadığını savunuyor.


Rus Valeri’nin vücudu hiç işlev görmüyor. İtalyan cerrahın projesi için gönüllü olan Valeri, ölmeden çalışan bir vücut sahibi olmak istiyor. Valerinin başı başka vücuda takılacak.