Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlık olarak ülkede gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, sağlığın korunması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gerek mevzuat yönüyle gerekse resmi kontrol uygulamalarının yapılan yeniliklerle devam ettiği vurgulandı.

FİRMA İSİMLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi vb. çalışmalar neticesinde, 2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle yaklaşık 335 bin denetim gerçekleştirildiği kaydedilerek, "Resmi kontroller sonucunda zaman zaman çok düşük miktarda da olsa, (2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, 335 bin denetim sonucu 79 parti ürün taklit-tağşiş kapsamında ve 16 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi bulunduğu için) haksız kazanç elde etmeye yönelik olarak gıdalarda taklit/tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilmektedir" denildi.

Bu kapsamda resmi kontroller sonucunda, Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası. Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının" kamuoyuna açıklandığı belirtilerek, "Bu hükümler doğrultusunda 2012 yılından itibaren dönem dönem Bakanlığımızın resmi internet sitesi olan www.tarim.gov.tr adresinden söz konusu firma ve ürünler ile ilgili kamuoyuna duyurular yapılmaktadır. Yapılan duyurular yukarıda belirtildiği üzere 2 farklı grupta gerçekleştirilmektedir" ifadesi kullanıldı.

22 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen kamuoyu duyurusunda, birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 171 parti ürünün (et ürünü, süt ürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içecek ve tahin) açıklandığı ifade edilerek şöyle denildi:

" Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında 14.649 Türk Lirası idarî para cezası uygulanarak; bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmiştir.?"
İkinci grupta yer alan kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 40 parti ürünün (takviye edici gıda, çikolata, alkolsüz içecek ve kahve ) açıklandığı kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

"Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmakta ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilmektedir. Ayrıca, söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
Kamuoyuna duyuru uygulamasının temel amacı tüketicinin sağlığı ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesidir. Bu sayede Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların kendi otokontrol sistemi dışında tüketiciler aracılığıyla piyasa üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve "güvenilir gıda üretimi" nin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Ürün/firma bilgilerinin kamuoyuna duyurulması, tüketici tercihlerinin oluşmasında etkili olmaktadır. " 

FİRMA İSİMLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ...