ADANA'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji, Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Turgut Özer, bahar alerjisine karşı uyardı.
İlkbaharın gelmesiyle birlikte yurdun birçok yerinde ağaçların çiçek açıp yapraklandığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Turgut Özer, "Bu süreçte yayılan bitki toçları ve polenleri nedeniyle hassas kişilerde alerji oluşabilir. Alerjisi olanların şikayetleri de artabilir. Burun tıkanıklığı, akıntı, gözlerde kaşınma, kızarıklık, boğazda kızarıklık, hapşırma, uyku bozukluğu, halsizlik gibi şikayetler olabilir" dedi.
ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Alerjik rahatsızlıkların yapılan bazı tıbbi testlerle ortaya çıkarılıp uygun tedavi yöntemlerinin belirlenebildiğine dikkat çeken Özer, şunları kaydetti:
"Alerjiye karşı fiziki testler yapılabilir. Cilt testi yapılarak kişinin neye karşı alerjisi olduğu saptanabiliyor. Tedavi olarak ortamdan uzaklaşmak önemli ama bu normal koşullarda her zaman mümkün değil. Çünkü çalıştığınız işyerini, evinizi, okulunuzu bir anda bırakıp gidemezsiniz. Ama tedavi olarak alerjiye karşı buruna tuzlu suyla temizlik yapılabilir. Burun spreyleri kullanabilir. Alerji aşısı da yapılabilir ama bu uzun sürelidir. Bu süreçte alerjik rahatsızlıkları olanlar, arabaya bindiklerinde veya evlerde pencereleri kapatabilir. Yatmadan önce saçını ve cildini yıkayabilir. Toz maskesi takabilir. Aldıkları önlem ve tedaviye rağmen rahatsızlıkları sürenler mutlaka uzman hekime görünmeli."

YB(OA/AAA) (FOTOĞRAFLI)