Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, () - ANTALYA'da şeker hastası 51 yaşındaki Şahin Aydoğan'a, aynı ANDA hem by- pass ameliyatı oldu hem de böbrek nakli yapıldı.
Gaziantep'te tekstilci Şahin Aydoğan, böbrek yetmezliği nedeniyle MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi'ne organ nakli için başvurdu. 45 yaşındaki eşi Emine Aydoğan'ın bağışladığı böbreğin nakledilmesini bekleyen Şahin Aydoğan'ın, yapılan tetkiklerde üç kalp damarının tıkalı olduğu belirlendi. Organ nakli ameliyatı açısından risk oluşturan bu durum karşısında doktorlar, Aydoğan'a hem by-pass hem de böbrek nakli operasyonunun aynı anda yapmaya karar verdi. Geçen hafta ameliyata alınan Şahin Aydoğan'a hem by- pass operasyonu yapıldı hem de böbrek nakli gerçekleştirildi.
'ÜZERİNDEN TIR GEÇTİ' DEDİLER
Şahin Aydoğan, ameliyat sonrası yaptığı açıklamada "Şu an bir haftalık ameliyatlıyım, kendimi çok iyi hissediyorum. İki ameliyat birden geçirdiğim için ağır vakayım. Ameliyatımı sorduğumda 'Üzerinden TIR geçti' dediler. Şimdi çok iyiyim" dedi.
Emine Aydoğan da "Eşime böbreğimi verdim. Mutluyum, eşimi hayata döndürdüm, beraber güzel bir yaşantı için verdim. Ameliyattan bir hafta sonra evimize çıktık, umarım devamı da iyi olur" diye konuştu.
AYNI YÖNTEMLE 35'İNCİ AMELİYAT
MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş da ameliyatla ilgili şu bilgiyi verdi:
"Temel olarak kalp ve böbrek naklinin aynı anda yapılabildiği gerçeğinden yola çıkarak, by- pass gereken ameliyatlarla eş zamanlı böbrek nakli ameliyatı yapma yöntemini geliştirmeye uğraştık ve bu ameliyatları yapmaya başladık. Bu ameliyatların şu anda 35'incisini yapmış bulunuyoruz."
'TIP LİTERATÜRÜNDE RASTLAMADIK'
Uyguladıkları yönteme tıp literatüründe rastlamadıklarını belirten Prof. Dr. Demirbaş, "Dünyanın birçok yerinde bir sürü ameliyat yapılıyor. Bizim dayandığımız nokta tıbbi literatürde, yani yayınlanmış bütün makaleler arasında bu yöntem var mıdır yok mudur, araştırdığımız şey budur. Araştırdığımız kadarıyla bu yöntemin uygulandığını görmedik şimdiye kadar. Ama biz bu yöntemi yayınladık, bilimsel makale olarak. Yine önümüzdeki aylarda iki bilimsel kongrede ve dünya tıp literatürüne bilgileri sunacağız" diye konuştu.
ÖNCE BY-PASS SONRA ORGAN NAKLİ
MedicalPark Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan da organ nakli yapılacak hastalarda damar hastalıklarının yaygın olarak görüldüğünü, koroner damarlardaki darlığın organ nakli esnasında kalp krizine ve ölüme yol açabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Okutan, "Onun için öncelikle bu koroner arter hastalığının tedavi edilmesi lazım. Bunun da tedavisi büyük oranda bypass. Rutini, ilk önce bypass yapılması, 6-8 haftalık bir süreç geçtikten sonra organ naklinin tamamlanması şeklinde. Ancak dünyada ilk defa burada tek bir genel anestezi ile önce bypass ameliyatı yapılıyor, arkasından da organ nakli tamamlanıyor" dedi.

ÖÖ(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)