KRONİK böbrek yetmezliği teşhisi konulduktan sonra 8 yıl ilaç tedavisi gören 14 yaşındaki Zeynep Güler, annesi 32 yaşındaki Hülya Güler'in böbreğiyle yaşama tutundu.
Şırnak'ın Cizre İlçesi Artukoğlu İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi Zeynep Güler'e 8 yıl önce Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. İlaçla tedaviye başlayan Zeynep Güler'e kısa süre önce diyalize girmesi veya böbrek nakli olması gerektiği söylendi. Bunun üzerine Antalya'ya gelen anne- kız, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakli Enstitüsü'nde tetkik yaptırdı. Yapılan testlerde sorun çıkmayınca anne Hülya Güler'in bir böbreği 2.5 saat süren operasyonla alınarak, kızı Zeynep'e nakledildi.
Zeynep Güler, "Annem bana ikinci kez can verdi. Onu çok seviyorum. İleride okuyup ben de doktor olmak istiyorum. Anneme ve kardeşlerime hasta olduklarında ben bakmak istiyorum. Onlar bana çok iyi baktılar" dedi.
6 çocuk annesi Hülya Güler, yıllarca kızının gözü önünde yaşadığı sıkıntılara son verecek böbrek nakli için gönüllü verici olduğunu söyledi. Güler, "Kızımın diyalize girerek daha da uzun sürecek tedavi sürecine girmesine gönlüm razı olamazdı. Böbrek nakli konusunda herhangi bir engel kalmadığını öğrendiğimde seve seve bir böbreğimi kızıma vermeyi kabul ettim" diye konuştu.
AÜ Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, anne ve kızının sağlık durumlarının çok iyi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Dinçkan, "Kızının diyalize girmesine gönlü razı olmayan anne verici olmak istedi. Yapılan testlerde hiçbir sakınca olmadığını gördük. Yaklaşık 2.5 saat süren operasyon sonunda annenin bir böbreğini kızına naklettik" dedi.