ANKARA () - TÜRK Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolunun çağrısıyla pek çok ilden tabip odaları, aile hekimliği dernekleri ve sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri, aile hekimlerine uygulanan nöbet uygulamasını protesto etti. Ankara'da Abdi İpekçi Parkında bir araya gelerek "Angarya nöbeti tutmayacaklarını" dile getiren sağlıkçılar, "Aile Hekimi Köle Değildir" "Acil Nöbetine Hayır" yazılı dövizler taşıdı. Sık sık "Hastanede Nöbet Tutmayacağız" ve "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü.

"BİLİMSEL BİR SİSTEM KURULANA KADAR ANGARYA NÖBETLERE HAYIR"

Bakanlık önünde yaptığı konuşmada ASM hekim ve çalışanlarına seslenen Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan, "TTB olarak sizlerin bu haklı direnişinizi kutluyor, arkanızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz" diye konuştu. Acil servislerde yaşanan problemlerin başka alanlarda problem yaratarak çözülemeyeceğini ifade eden Dr. İlhan, yürütülen sağlık politikalarıyla hekimlerin birbirleriyle çatışı hale getirildiğini, böyle sağlık hizmeti verilemeyeceğini söyledi. Acil sağlık hizmeti ile birinci basamak koruyucu hekimliğin tamamen farklı uzmanlık alanları olduğunun altını çizen TTB Genel Sekreteri, "Bilimsel bir sistem kurulana kadar angarya nöbetlere hayır" dedi.

"SAĞLIK BAKANI'NIN BİR GÜNÜ ASM'DE GEÇİRMEYE DAVET EDİYORUZ"

Ankara Aile Hekimliği Derneği adına konuşan Dr. Dadal Günçe, "Sağlık Bakanlığı çuvalladığı için yasalarla ve yönetmeliklerle ait olmadığımız bir yerde nöbet tutmamız isteniyor" diye konuşarak, bu nöbetlerin Bakanlıkla imzalanan sözleşmelerin açıkça ihlali olduğunu belirtti. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası adına söz alan Erkal Genişler ise, sendika olarak bu düzenlemeye karşı çıktıklarını ifade ederken, "Sağlık Bakanı'nın Aile Sağlığı Merkezi (ASM) elemanları, olarak ne iş yaptığımızı bilmediğini düşünüyor, kendisini, ne iş yaptığımızı öğrenmek üzere gelip bir günü ASM'de geçirmeye davet ediyoruz" dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Başkanı Dr. Çetin Erdolu da, birinci basamakta uygulanmaya çalışılan sistemle, beş kişinin işini bir kişiye yaptırarak ve sağlıkçıların omuzlarına ağır iş yükü yükleyerek sağlıkta tasarrufa gidilmeye çalışıldığını söyledi.

Basın açıklamasının ardından hekimler ve sağlıkçılar Abdi İpekçi Parkı'na dönerek, nöbet uygulamasına karşı çeşitli illerde geliştirilen bir mücadele yöntemleri üzerine konuşup deneyim paylaştılar ve bir arada mücadele etmenin önemini vurguladılar.

() (HT)