Mehmet BULUT/ GAZİANTEP, ()-GAZİANTEP Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Alerjik Hastalıklar Uzmanı Dr. Songül Çildağ, bahar ile birlikte çevreye saçılan polenlerden kaynaklanabilecek bahar nezlesi konusunda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Bahar mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkların artmasıyla polen alerjisi olan vatandaşları uyaran Dr. Songül Çildağ, bahar nezlesi ile gribal enfeksiyonların birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirtti. Her iki hastalığın benzer şikayetlere sahip olduğunu ve ayırt etmenin güçlüğünden bahseden Çildağ, "Gribal enfeksiyon kısa sürer. Bahar nezlesi ile daha uzun, hatta aylarca sürer. Hastanın polen teması ile şikayetleri artar. Özellikle sürenin uzun olması bize daha çok bahar nezlesini çağrıştırır. 2 yaşın altında nadir görülüyor. Çocukluk yaş grubunda özellikle okul çağında 6 -16 yaş arasında sıklıkla gözlenmekle birlikte erişkinlerde de görülen bir hastalıktır" dedi.
Bahar nezlesinin belirtilerini anlatan Songül Çildağ, özellikle polene karşı alerjisi olan vatandaşların bu dönemde dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, "Bahar nezlesi polenlerin neden olduğu burun tıkanıklığı, akıntı, kaşıntı, tıksırık ile davam eden bir hastalıktır. Özellikle baharın gelmesi ile birlikte ağaçların çiçeklenmesi, çimenlerin yeşillenmesi ile birlikte bahar nezlesi şikayetleri artmaktadır. Bu hastalarda gözlerde sulanma, kaşıntı, kulaklarda, boğazda ve damakta kaşıntı şikayetleri de olabilir" diye konuştu.
Polenlerin rüzgarın da etkisiyle en fazla sabah ve akşam saatlerinde yayıldığını ve bu saatlerde alerjisi olanların dikkatli olmasını ifade eden Dr. Çildağ, "Tedavide öncelikli olan tedbirdir. Hastanın polenli alanlardan uzak kalması gerekmektedir. Polenler özellikle Mart ve Nisan aylarında başlar. Bazı polen grupları sonbahar sonuna kadar devam edebiliyor. Özellikle bu polen sezonunda rüzgarlı havaların polenlerin en çok yayıldığı dönemler olması nedeniyle rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Akşam ve sabah saatlerinde rüzgarın en yoğun olduğu bu saatlerde yürüyüş yapılmaması, evlerde ve araçlarda camların ve kapıların kapalı tutulması, polen filtreli havalandırmanın kullanılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

MB (HK/AAA) (FOTOĞRAFLI)