Hayatımızın her alanına giren teknoloji, sağlığımızı tehdit ediyor. Özellikle son birkaç yıldır genci yaşlısı herkesin elinde olan akıllı telefonlar ve tabletler, omurga sağlığını tehdit ediyor. Türkiye’de hastaneye gidenlerin yüzde 70’inin belinden rahatsız olduğuna ve son 20 yıldır bel   ve boyun hastalıklarının iki kat arttığına işaret eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, “Bu cihazlar dünyayı avucumuzun içine getirdi ama hepimizi bir tür bağımlıya dönüştürdü. Sokakta, otobüste, evde sürekli internet ve sosyal medyada gezinmek, video izlemek için ekrana odaklanmış insanlar görüyoruz. Market alışverişinden giyime kadar tüm alışverişini cepten yapan kişi neredeyse hiç hareket etmemeye başladı. Tüm bunlar boyun ve bel rahatsızlıklarına davetiye çıkarıyor. Türkiye’de her 10 kişiden 8’i bel, 10 kişiden 4’ü de boyun rahatsızlığı geçiriyor. Bu hastalıklarda akıllı telefon ve ofis bilgisayarlarının yarattığı duruş bozukluğu da etkili. Özellikle boyun fıtığı vakalarında artış var. Tüm imkânları bir tık ötede bulan insanoğlu yakında yürüyemez hale gelecek” diye konuştu. Elektronik cihazların kullanımı sırasında boynun aşırı gerilmesi ve öne eğilme gibi duruş bozuklukları nedeniyle boyun fıtığının tetiklendiğini anlatan Prof. Uslu şöyle devam etti:

İlkokula kadar düştü

“Cihazların kullanma süresi, kullanmaya başlama yaşı, uykusuzluk ve stres, boyun fıtığına yol açan faktörler arasında sayılıyor. Monitörler göz hizasında olmalı, klavye, akıllı telefonlar ve tabletler çok öne eğilmeden kullanılmalı. 30-40 dakikada bir ayağa kalkarak hareket edilmeli, aynı zamanda boyun hareketleri yapılmalı. Her an iletişim halinde olduğumuz için sürekli bir gerginlik halinde yaşıyoruz. Bu da omurgamıza, bel, boyun bölgemize zarar veriyor. İlkokul çocuklarının elinde bile bu cihazlar var” dedi.

Tedavide yer çekimi tekniği

Omurga rahatsızlıkları için kuru iğne ve yer çekimi teknikleriyle tedavi uyguladıklarını anlatan Prof. Dr. Turan Uslu, “Özellikle kronik ağrılarda kuru iğne ve yer çekimi ile tedavi yöntemi olumlu sonuçlar almamızı sağlıyor. Kuru iğne tedavisinde, ağrıya neden olan kısalmış kasa, çok ince bir iğne ile giriliyor, kas uyarılıyor. Böylece sadece ağrı giderilmiyor, ağrıya neden olan temel bozukluk da tedavi oluyor. Yer çekiminin etkisini kullanarak yeni bir yöntem geliştirdik. Her hastanın rahatsızlığına uygun özel bir yatak üretiyoruz. Hasta bu yatakta yatarak iyileşiyor. Yer çekiminin etkisini tedavide kullanıyoruz” şeklinde bilgi verdi.