AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde 2013 yılında 282 böbrek, 40 karaciğer, 4 pankreas ve 5 kalp olmak üzere, toplam 331 nakil gerçekleştirildi. Organ nakli yapılan hastaların 50'si çocuk. Nakil sonrasında başarı oranı ise yüzde 93- 100 arasında.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, merkezde organ naklinde yıllık hedeflerini tutturduklarını söyledi. Doç. Dr. Dinçkan, “241'i yetişkin, 41'i pediatrik olmak üzere 282 böbrek nakli, 31'i yetişkin, 9'u pediatrik olmak üzere 40 yetişkin karaciğer nakli, 4 pankreas nakli, 5 kalp nakli gerçekleştirildi. Hastanemiz yoğun bakım servisinde 22 beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi izin veren donör sayımız ise 11 oldu" diye konuştu.
Böbrek naklinde hem kadavradan hem de canlı vericiden nakil sayısının bir önceki yıla göre yüzde 10'luk artış gösterdiğini aktaran Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Ayrıca 282 böbrek naklinde 41 pediatrik hasta ile (yüzde 14.5) ülkemizdeki önemli pediatrik böbrek nakil merkezi olma özelliğini sürdürmüştür. Yapılan toplam böbrek nakillerindeki hasta sağ kalım başarı oranı yüzde 98 ile oldukça başarılı bir sonuç elde edilmiştir" dedi.
KARACİĞER NAKLİ ÜÇ KAT ARTTI
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin, toplam 40 karaciğer nakliyle önceki yıllara göre 3 kat arttığını, hem canlı hem de kadavra vericili karaciğer nakillerinde önemli ilerleme kaydedildiğini kaydeden Doç. Dr. Dinçkan, “Merkezimiz yine toplam sayıya göre yüzde 22 pediatrik hasta sayısı ile önemli bir pediatrik karaciğer merkezi olarak öne çıkmaktadır. Yapılan toplam karaciğer nakillerindeki hasta sağkalım başarı oranı yüzde 93" dedi.
TÜRKİYE'DE PANKREAS NAKLİ YAPAN TEK MERKEZ
Hastanelerinde 2013 yılında 4 pankreas nakli yapıldığını, pankreas nakli gerçekleştirilen tek merkez özelliğini sürdürdüklerini belirten Doç. Dr. Dinçkan, "Tüm nakillilerin sağlık durumları çok iyi. Hastalarımızın takipleri yapılıyor. Pankreas naklindeki hasta ve organ sağ kalım oranı yüzde 100 olarak gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.
ÖDÜLLÜ MERKEZ
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin son 3 yılda, en çok kadavra donör çıkaran ve en yüksek bağış oranına sahip kurumlar arasına girdiği için organ nakli haftasında Sağlık Bakanlığı tarafından plaketle ödüllendirildiğini hatırlatan Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, şunları kaydetti:
“2013 yılı içinde ülkemizin değişik kamu ve üniversite hastanelerinden 3 genel cerrah ve 2 nefroloji uzmanına organ nakli konusunda teorik ve pratik eğitimler vererek, bir eğitim kurumu olarak da üstüne düşeni yerine getirmiştir. Merkezimizde, yurt dışından gelen cerrah ve nefrologlara da organ nakli eğitimi verilmekte. Türki cumhuriyetlerden gelen doktor ve hemşirelere de eğitim veriliyor."
TUĞBA ALAN'A YENİ YIL HEDİYESİ
Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde yaşayan 11 yaşındaki Tuba Alan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde nakil olan çocuklar arasında yer aldı. İnşaat işçisi Ahmet ve Medine Alan çiftinin 9 yaşındaki çocukları Abdülkadir'e 5 yıl önce böbrek hastalığı teşhisi konuldu. Alan çifti Abdülkadir için üzülürken iki yıl önce kızları Tuba böbrek hastalığına yakalandı. Yüzde 98 görme engeli bulunan ve böbrekleri iflas eden Tuba'ya acil nakil yapılması gerektiği söylendi. Aile nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Baba Ahmet Alan'dan böbrek nakli yapılması kararlaştırıldı. Nakil için hazırlık yapılırken kadavra bulunduğu haberi geldi. Tuba, kadavradan yapılan nakille sağlığına kavuştu.
Ahmet Alan, 6 yaşındaki kızı Aslı Alan'ın da böbrek hastası olduğunu, onun tetkiklerinin de devam ettiğini söyledi. Kızının yeni yıla sayılı gün kala sağlığına kavuşmasıyla büyük mutluluk yaşayan Ahmet Alan, "Verici aileye teşekkür ediyorum" dedi.
EĞİTİMİNE DEVAM EDEBİLECEK
Elazığ'da oturan lise öğrencisi 14 yaşındaki Gökhan Bekçi de kadavradan böbrek nakli olan hastalardan biri olduğunu, 2014 yılına sağlıklı şekilde girmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Gökhan Bekçi, “Hastalığım nedeniyle ara verdiğim okuluma başlayacağım. Organ bağışı yaparak beni yaşatanlara teşekkür ediyorum. Herkesi organ bağışına davet ediyorum" diye konuştu.