Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - ANTALYA Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, Türkiye genelinde aile hekimlerinin yüzde 90'ının, Antalya'da da yüzde 80'inin kamu hastanelerinde acil serviste nöbet zorunluluğuna uymadığını söyledi. Karan, zorunlu acil nöbeti görevlendirmesinin, gönüllü nöbete dönüştürülmesini talep etti.
Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) çalışanlarına, kamu hastaneleri acillerinde 8 saat nöbet tutma zorunluluğu getirdiği 'acil nöbeti' diye adlandırılan uygulamaya tepki gösterdi. Torba yasayla zorunlu hale getirilen uygulamayı 'hukuksuz' olarak nitelendiren Karan, Türkiye genelinde aile hekimlerinin yüzde 90'ının, Antalya'da da yüzde 80'inin kamu hastanelerinin acil servisinde nöbet tutma zorunluluğuna uymadığını vurguladı.
'DAYATMAYA KARŞIYIZ'
ASM'lerin kamu hastaneleriyle ilgisi olmayan farklı birimler olduğuna dikkati çeken Karan, "Farklı birimlerde zorunlu nöbet tutmayız" dedi. Türkiye genelinde 22 bin, Antalya'da da 600 civarında aile hekimi bulunduğunu aktaran Karan, "Gönüllülük esasına göre ihtiyaca dayalı nöbet tutalım. Sağlık sorununa çözüm bulabilmek için elimizi taşın altına koyarız. Biz dayatmaya karşıyız. Bakanlık bizimle görüşürse gönüllülük esasına dayalı nöbet tutarız" diye konuştu.
Karan, acil servis birimlerinde hasta yoğunluğu bulunan saatlerin Kamu Hastaneleri Birliği tarafından duyurulmasını ve bu saatlerde aile hakimlerinin gönüllü olarak nöbet tutmasını talep etti. Hastanelerin acil servislerinde genellikle 20.00 ile 22.00 saatleri arasında yoğunluk bulunduğuna dikkati çeken Karan, hastanenin ihtiyacına göre aile hekimlerinin 18.00-24.00 saatlerinde nöbet yapmak için başvurabileceğini dile getirdi.
DAVA VE DİLEKÇE
Antalya'da nöbet uygulamasında yürütmenin durdurulması ve genelgenin iptali için kendisi ve 15 meslektaşının Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptığını anlatan Karan, dava sayının 50'ye ulaşmasını beklediklerini söyledi. Karan, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne de 200 civarında aile hekiminin dilekçe verip, mesleki sorumluluklarını ve görevlerini anlatarak, uygulamaya itiraz ettiklerini kaydetti.
BAKANLIĞA ÇAĞRI
Aile hekimlerinin hastanedeki acil birimlerinde gönüllü nöbet tutması halinde taleplerini aktaran Karan, ilk olarak zorunlu mesleki sigortanın acil nöbetini de kapsaması gerektiğini söyledi. Nöbete makul ücret belirlenmesini isteyen Karan, nöbet tutacak kişilerin hafta içi mesailerinde düzenleme yapılmasını istedi. Alp Karan, nöbet tutacak ASM çalışanlarına mutlaka eğitim verilmesi ve sertifikalandırılmasını talep etti. Karan, Sağlık Bakanlığı'na da uygulama hakkında aile hekimlerinin bağlı olduğu il dernek temsilcileri ya da federasyon yetkililerini muhatap alıp, ortak karar alınması çağrısında bulundu.

TY(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)