Erol AKKIR/ANTALYA, () - ANTALYA'da kronik böbrek yetmezliği bulunan 33 yaşındaki Veli Kuşçu, kardeşi 31 yaşındaki Veysi Kuşçu'nun böbreğiyle yaşama tutundu.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından nakil yapılan Veli Kuşçu, ilk böbrek naklini 2004 yılında kadavradan olduğunu, bu kez kardeşinin kendisine can verdiğini söyledi. 10 yaşındayken iltihap ve kanamaya bağlı idrar yolu hastalığı nedeniyle hastaneye gittiğinde böbreklerinin iflas ettiğini öğrendiğini kaydeden Kuşçu, "Doktorlarım diyalize girmem gerektiğini söylediklerinde çok üzüldüm. Çünkü diyalizin ne olduğunu ilk kez o gün öğrendim. Diyaliz sırasında çok acı çekiyordum. O tarihten bugüne en az 6 kez çeşitli nedenlerle ameliyat oldum. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde büyüdüm diyebilirim" dedi.
Son iki aydan bu yana değerlerinde yükselme olduğunu aktaran Veli Kuşçu, "Doktorlar böbreğimin iflas ettiğini ve ikinci kez böbrek nakli olmam gerektiğini söyledi. Sağ olsun kardeşim verici olmak istedi, testlerde uygun görüldü. Böbreğini verip beni hayata bağlayan kardeşime teşekkür ediyorum. O da aynı durumda olsa ben de canımı verirdim" diye konuştu.
Özel bir şirkette iş makinesi operatörü olarak çalışan Veysi Küçük ise "Kardeşimle ikiz gibiyiz. Aramızda 1 yaş var. Ben onun çocukluğunda yaşadığı acılara en yakından tanık olanlardanım. Annem verici olmak istedi fakat sağlık durumu elvermedi. Annemin test sonucu uygun çıksaydı yine ben verici olmak için doktorla görüşecektim. Hatta çapraz nakil için de hazırlıklıydım. Kardeşimin yeniden acı çekmesini istemiyordum. Onun sağlığına kavuşması beni ve tüm ailemizi mutlu etti" diye konuştu.
Nakil ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise "Veli bizim çocuk yaşlardan beri takibini yaptığımız hastamızdı. Kronik böbrek yetmezliğiyle yaşamını sürdürüyordu. İlk böbrek naklini de kadavradan merkezimizde olmuştu. 10 yıl aradan sonra nakil böbreğinin ömrü çeşitli nedenlerle bitti. İki seçeneği vardı, nakil ya da diyaliz. Kardeşi verici olunca diyalizden kurtuldu. Şu an verici Veysi'nin de kendisinin de durumu çok iyi" diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Derneği Başkanı Mehmet Şahan ise "Veli evladımız gibiydi. Doktorlar ve diyaliz hastalarının sevdiği bir isim oldu. İnsanlar nakil için bir böbrek bulamazken ikinci böbrek, Veli için büyük şans. Şu an sağlığı çok iyi" dedi.

EA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)