Namık Kemal KILINÇ/ SERİK (Antalya), () - ANTALYA'da yapılan Türk-Alman Jinekoloji Kongresi'nde, gelecekte ameliyatların vücudu kesmeden doğal boşluklardan girilerek yapılacağı belirtildi.
Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Turizm Bölgesi'nde, Titanic Deluxe Hotel'de düzenlenen Türk-Alman Jinekoloji Kongresi'ne yerli ve yabancı çok sayıda uzman katıldı. Türk-Alman Jinekoloji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, 30 Nisan-4 Mayıs arasında düzenlenen kongreye yoğun katılım olduğunu söyledi ve sunumlarla ilgili bilgi verdi.
Kongreye katılan NESA (Yeni Avrupa Cerrahi Akademisi) ve New European Surgical Academy Başkanı Prof. Dr. Michael Stark, gelecekte operasyonların karın açılarak değil vücudun doğal boşluklarından girilerek yapılacağını anlattı. NESA'nın Türkiye ve birçok Avrupa ülkelerinde eşzamanlı olarak başlattığı proje kapsamında örneğin miyom ameliyatları vajenden girilerek yapılabilirken, ağız boşluğundan girilerek tiroid operasyonları ya da yine vajen boşluğundan girilerek apandisit ve safra kesesi ameliyatları yapılmaya başlandığı belirtildi.
Dr. Wolfgang Holzgreve de her hamilelikte doğum defektleri, genetik veya diğer tıbbi problemlerin yüzde 3-5 oranında ortaya çıkma riski bulunduğunu, anneden alınan kan örneğinden elde edilen bebeğe ait DNA'nın artık analiz edilebildiğini ve bebeğin sağlığını etkileyebilecek sayısal kromozom anomalilerinin incelenebildiğini söyledi.
Kongrede 'Kadınlar vajinal doğuma göre tasarlanmıştır, sezaryene göre değil' konu başlığıyla Dr. Gerard H.A. Visser bilgilendirme yaptı. Açıklamada, sezaryenin doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlem olduğu, Dünya Sağlık Örgütü raporlarında yıllar itibarıyla toplam doğumlar içinde sezaryen doğum oranının gittikçe arttığı ve birçok anne adayının sezaryenle doğumu risksiz gördüğü için tercih ettiği belirtildi.

NK(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)