TÜRK Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fatih Şendağ, Türkiye’de ilk kez ve dünyada ilkler arasında yer alan göbek deliğinden robotik cerrahi ile rahim alınması ameliyatını tanıttı. Prof.Dr. Şendağ, izleri saklayacak göbek deliğinden robotla yapılan ameliyatların estetik açıdan kadınlar için avantajlı olduğunu söyledi.
Prof.Dr. Fatih Şendağ ve ekibi tarafından rahim ağzı kanserine yakalanan 53 yaşındaki bir kadına yapılacak ameliyat öncesinde basın toplantısı düzenlendi. Prof.Dr. Şendağ, ABD’de Washington’da canlı yayınlanacak ameliyatın 80 farklı ülkeden katılan jinekolog tarafından izleneceğini belirtti. Canlı yayınla bağlanılacak ABD’deki kongrenin, dünyanın en büyük laporoskopik cerrahi kongresi olduğunu, Türkiye’den ilk kez bir doktora davet yapıldığını dile getiren Prof.Dr. Şendağ, şöyle konuştu:
"Her yerde yapılabiliyor. Amerika ve Avrupa’da da uygulanıyor. Ancak, Türkiye olarak ilkler arasında bulunuyoruz. Türkiye’den bir cerrahın görülmüş olması bizim için önemli. Bizde de çok iyi cerrahlar var ama her zaman fırsat bulamıyor."
Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlar sayesinde daha az enfeksiyon ve daha hızlı günlük hayata dönüş sağlandığını dile getiren Prof.Dr. Şendağ, "Halkın arasında şu görüş var. Açmazsanız iyi göremezsiniz diye. Bu yanlış bir inanış. Açık ameliyat olmak isteyen hastalar da var. Laporoskopi ile yapılan ameliyatlar açık cerrahi müdahalelerden daha iyi. Çünkü daha az enfeksiyon ve daha hızlı günlük hayata dönüş sağlamaktadır. Robot bize avantajlar getirdi. Aşırı kilolu hastalarda açık cerrahi yaptığınız zaman iyileşme süreci uzayabiliyor" dedi.
Kadınların, estetik açıdan kesi izlerini tercih etmediklerini söyleyen Prof.Dr. Şendağ, "Laparoskopide 2 ya da 3 delikten ameliyatlar yerine artık tek delikten operasyonlar devri başlıyor. Bazı bayanlarımız hiçbir kesi ve iz istemiyor. Göbek çukuru, yara izlerini saklayacak bir bölge olduğu için hiçbir iz belirtisi olmayan operasyonlar olacak bunlar" dedi. Bilim kurgu filmlerinden de etkilendiklerini sözlerine ekleyen Prof.Dr. Şendağ, "Klasik laporoskopik operasyonda 3-4 delik açılması söz konusu iken bu teknikte sadece göbek çukurundan girelerek ameliyat yapılıyor. Ülkem, Türk tıbbı ve üniversitem için onur verici bir durum" dedi.
Prof.Dr. Şendağ ve ekibinin, bugün, saat 16.00’daki ameliyatı, ABD’deki Dünya Minimal İnvazif Jinekoloji Kongresi’ne canlı bağlanılarak gerçekleştirilecek.