BALIKESİR’de beyin ölümü gerçekleşen 79 yaşındaki Veli Cücü’nin böbrekleri Bursa’da iki kişiye yeniden hayat verdi. 20 yıldır diyalize bağlı yaşayan 53 yaşındaki Kemal Aydın ve 10 yıldır tedavi gören 48 yaşındaki Nejdet Çallı, nakledilen böbreklerle yaşama tutundu.
Bursa’da Acıbadem Hastanesi organ nakil bankasına kaydolan Kemal Aydın ve Nejdet Çallı, Balıkesir’de beyin ölümü gerçekleşen ve organlarının bağışlanmasını isteyen Veli Cücü’nün iki böbreği ile hayata tutundu. Bursa’dan yaşayan iki çocuk babası Kemal Aydın 20 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girerken, Eskişehir’de oturan 4 çocuk babası Nejdet Çallı da 10 yıldır aynı hastalıktan tedavi görüyordu.
Diyalize giren hastaların 5 ile 10 yıl yaşayabildiğini belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten, Kemal Aydın’ın uzun yıllar diyalize dayanabilmesinin çok sık görülen bir durum olmadığını söyledi. İki hastanın da yaşama yeniden döndüğünü kaydeden Dr. Gülten, hastaların kritik dönemleri ve yaşları nedeniyle nakil listesinde öne çıktıklarını ifade etti. Böbreklerin Balıkesir’den Bursa’ya 4 saatlik bir operasyonun ardından getirildiğini dile getiren Dr. Gülten, uygunluk testlerinin ardından 3 saat süren bir operasyonla organların nakledildiğini kaydetti. Hastaların sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyen Dr. Salih Gülten, 5 ile 10 gün içinde Kemal Aydın ve Nejdet Çallı'nın iyileşerek taburcu edilebileceklerini aktardı.
ORGAN BAĞIŞI ARTMALI
Diyalize mahkum olduktan sonra organ nakli için sıraya girdiğini anlatan Kemal Aydın, sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti. Organ testi için 5 kişinin sıraya girdiğini, ancak sadece iki kişinin uygun olduğunu belirten Aydın, "Biz şanslıyız. Bağış yapabilen herkes organlarını vermeli. Böbrek yetmezliği çok zor bir hastalık. Benim yaşımdakiler için daha da zordu. Organlarını bağışlayan kişiye ve ailesine teşekkür ediyorum. Ailesi ile de tanışmak istiyorum" dedi.
Nejdet Çallı da ameliyatın başarılı geçtiğini dile getirerek, Antalya'da 6 yıl organ beklemesine rağmen bulunamadığını belirtti. Eskişehir'de şansımı denedim yine olmadı. Bursa'daki organ bağış listesine kaydoldum. Bu hastaneye başvuralı 7- 8 ay oldu. Burada nasip oldu. Çok mutluyum. Zor günler geçirdim ama atlattım" diye konuştu
Organ bağışını herkesin yapmasını isteyen Çallı, "Organ bağışlayanlara ne kadar dua etsek az. Ceset çürüyüp gidiyor. Ama 79 yaşında organlarının bağışlanmasını vasiyet eden kişi 3 can kurtardı. Ne mutlu ona" dedi.
Veli Cücü'nün karaciğerinin de, bir hastaya nakledilmek üzere Ankara'ya gönderildiği belirtildi.