Erol AKKIR/ANTALYA, () - DENİZLİ'de oturan 21 yaşındaki Gülden Gülbudak, azmi ve tıbbi müdahale sonunda 5 ayda 41 kilo vererek 121 kilodan 80 kiloya düştü. 13 yaşından itibaren 8 yılda 76 kilo alarak 121 kiloya ulaşan Gülbudak'ın şimdiki hedefi 70 kiloya inmek.
Denizli'de kuaförlük yapan Gülden Gülbudak'a, 13 Aralık 2013'te Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayhan Mesci tarafından 'Modifiye Duodenal Switch' operasyonu yapıldı. Ameliyat olduğu sırada 121 kilo olan Gülbudak, 5 ay sonra tartıya çıktığında 80 kiloya indiğini gördü. Hedefi 70 kiloya ulaşmak olan Gülbudak, 8 yılda biriken kilolarını 5 ayda verdi.
'HEP ŞİŞMAN EN ŞİŞMANDIM'
Henüz ergenlik çağındayken şişmanlığın esiri olduğunu söyleyen ve duygularını bir internet sitesinde paylaşan Gülden Gülbudak, "Allah'ım bu nasıl bir mutluluktur. Yıllardır taşıdığım ağır beden artık bana ait değil, başka bir bedende yaşıyor gibiyim. Yazlık kıyafetlerimi çıkardığım bu günlerde tarifsiz duygular yaşıyorum. Geçen yaz küçük ve dar gelen kıyafetler simdi üstümde emanet gibi duruyor. Geçen sene biri bana bunu söylese güler geçerdim, çünkü kendimi bildim bileli hep şişman en şişmandım" dedi.
'YÜZ GÜZELLİĞİN KİLONU KAPATIYOR' YALANI
Yıllardır herkesin 'Kilolusun ama yüzün bebek gibi. Yüz güzelliğin kilonu kapatıyor. Bırak, sen böyle çok güzelsin' laflarıyla yaşadığını belirten Gülbudak, şöyle devam etti:
"Şimdi niye bana hayranlıkla bakıyorsunuz peki? Demek ki öyle güzel değilmişim. Neyse, eskiden her şeye üşenirdim, şimdi sadece kanatlarım eksik, uçuyorum adeta. Bu mutluluğa asla paha biçilemez."
6 AY ÖNCE KARAR VERDİ
Gülden Gülbudak, 6 ay önce zayıflamaya karar vermesine rağmen denediği yöntemlerde başarı elde edemedi. Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Mesci ile tanışan Gülbudak, "Doktorum mideme müdahale etti. Bunun adı mide küçültme ameliyatıydı. Küçülen miden istesem de yemek yememe engel oluyordu. Kilo vermeye başladım. 5 ayda 41 kilo verdim. Geçen yaz giyemediklerimi giyebiliyorum. Çok mutluyum. İstediğimi giyebilmek çok güzel" diye konuştu.
Gülbudak, 41 kilo vermesine karşın 10 kilo daha vermeyi planladığını kaydetti.
Gülbudak, hayatını değiştiren Doç. Dr. Mesci'ye de şöyle seslendi:
"Sempatik, işinin ehli, on numara 5 yıldızlı doktorum. Ona ne kadar teşekkür etsem az. Yaşamımı değiştirdi. Hayatımı yeniden yazdınız hocam, sizi çok seviyorum" dedi.
AZİM VE KARARLILIK
Gülbudak'a başarılı bir operasyon yapan Doç. Dr. Ayhan Mesci de bu işin en önemli ayağının, hastanın kararlı ve azimli olması olduğunu söyledi. Doç. Dr. Mesci, "Biz hastalarımıza, 'Duodenal Switch ameliyatı' yaparak onların midelerini küçültüyor, bağırsaklarına müdahalede bulunuyoruz. Aşırı yemek yemelerinin önüne geçmede yardımcı oluyoruz. Fakat bundan sonrası hastalarımızın azmine ve kararlılığına bağlı" diye konuştu.
DUODENAL SWITCH AMELİYATI NEDİR
Modifiye Duodenal Switch ameliyatı, diğer mide ameliyatlarına göre daha uzun ve daha komplike bir operasyon olarak nitelendiriliyor. Bu yöntemle mide küçültülerek gıda alımı azaltılıyor. Ardından ince barsak bölünüp, bir ucu beslenme kanalını oluşturmak üzere, kalan mideye birleştiriliyor. Mideden geçen gıda onikiparmak bağırsağı ve ince bağırsağın orta kesimini tamamen bypass yaparak ince bağırsağın son kısmına boşalıyor. Bu arada, pankreatik enzimleri içeren sıvı ve safra mide çıkışında pilor tarafından kontrol edilerek, biliopankreatik kanal denen bacakla beslenme kanalına bağlanıyor. Ortak kanal adı verilen bu kanal boyunca besin maddeleri, vitamin ve minerallerin emilimi gerçekleşiyor. Bu yöntemle aşırı kilolu hastaların, kelepçe ve gastrik bypass yöntemlerine göre daha iyi kilo verdiği, kilo kaybının yanı sıra, diyabet hastalığından da yüksek oranda kurtuldukları belirtiliyor.

EA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)