Serhat TEZCAN- Mehmet İNAN/BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde geçen hafta gerçekleştirilen operasyonla, yaşları 4 ile 15 arasında değişen 4 çocuğa böbrek nakli yapıldı. Nakillerin üçü kadavradan gerçekleştirilirken, 11 yaşındaki Ayşe Peçen ise annesinin bir böbreği ile hayat buldu. Ayşe Peçen mutluluğunun tarifsiz olduğunu kaydetti. Tek böbrek ile de yaşanabileceğini söyleyen anne Halide Peçen, çok mutlu olduğunu söyledi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nda geçen hafta yapılan  operasyonlarla 4 çocuğun böbrek nakli gerçekleşti. Başarılı operasyonlar sonrası çocuklar yaşama tutundu. Operasyonların 4 ile 15 yaş arasında 4 çocuğa yapıldığını açıklayan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Dönmez, hastalarından en küçüğünün 13 kilogram ağırlığında olduğunu kaydetti. 
Uludağ Üniveristesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nda olarak 10 yıldır böbrek nakli gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Dönmez şunları söyledi:
"Organ bağışı her geçen gün artıyor. Ancak bunun topluma ve ailelere daha iyi anlatılarak arttırılması lazım. Kadavra nakillerinden olan hastalarda da sonuçlar oldukça iyi. Kadavra nakillerinde toplumun bunu bağışlıyor olması gerekiyor. Hastalarda da iyi sonuç alınabiliyor. Canlıdan nakillerde de iyi durumdayız. Çocuklarda yapılan nakillerde sonuçlar oldukça iyi. Kadavra nakillerinin artması için organ bağışı yapılması ve aileler tarafından verilmesi gerekiyor."
ÇOCUKLARA NAKİL DAHA ZOR
Erişkinlere yapılan böbrek nakillerine karşılık çocuklara yapılan nakillerin daha zor olduğunu anlatan Prof. Dr. Dönmez, "Çocuklarda uyum sorunu, ilaç almada sorun olabiliyor. Sonuçta çocuklar nakilden sonra çok iyi toparlayabiliyorlar. İyi sonuçlar almaktayız. Ancak özellikle çocuklarda kronik böbrek yetmezliği önemli, idrar enfeksiyonları önemli. Bunların önlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
İki yıl önce birden rahatsızlanan ve tedavi gören 11 yaşındaki Ayşe Peçen'in annesi Halide Peçen duygularını şöyle paylaştı:
"Kızımı Trakya Üniversitesi'nde tedavi altına aldık. Tedavi olmamız için Mart ayında hocamız bizi buraya yönlendirdi. Burada işlemlerimiz oldu. Ben böbreğimi verdim. Çok değişik bir duyg. İyi olduğu için çok sevinçliyiz. İnşallah daha da iyi olur. Tek böbrek ile de yaşanabiliyor, herkes organ bağışında bulunsun.
Annesinin tek böbreği nakledilen Ayşe Peçen de, "Çok mutluyum. Nasıl bir duygu yaşadığımı kimse anlayamaz. Bütün insanların bağış yapması bu durumda olan hastalara yardımcı olur. Hastalıktan önce çok zorlanıyordum. Oyun oynarken yarıda bırakıp diyalize giriyordum. Şimdi çok rahat olacağım. Kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.
'ŞİMDİ RAHAT RAHAT UYUYUP GEZEBİLİYORUM'
Nakil gerçekleştirilen Eray Aş (13) ise, iki ay önce rahatsızlığının ortaya çıktığını belirterek, daha önce bir kere uyumlu böbrek çıktığını ancak kendisinden önce iki kişi bulunduğu için naklin gerçekleştirilemediğini kaydetti. İkinci kez çağırdıklarında naklin gerçekleştiğini dile getiren Aş şunları söyledi:
"16 yaşındaki bir kadavradan nakil gerçekleşti. Nakil olacağını duyduğumda şaşırdım. Çok heyecanlandım, mutlu oldum. Artık gezebileceğim diyaliz saatlerim olmayacak diye sevindim. Annem, babam ise heyecandan ne yapacaklarını şaşırdılar. O gece direk hazırlanıp ameliyata alındım. Böbrek nakledilince diyalizim kesildi. Diyalizden dolayı zor uyanıyordum. Şimdi ise rahat rahat uyuyup gezebiliyorum."
'ÇOK MUTLUYUZ'
5 yaşındaki Mustafa Rıdvanoğlu'nun annesi Halide Rıdvanoğlu ise hamileyken bu rahatsızlığın yaşanacağını öğrendiğini belirterek, "Kadavradan nakil olabileceği haberi gelince çok sevindim. Zor günler geçirdik. Tabiki çocuk olduğu için dışarı çıkmak, koşmak, yürümek istiyor. İlaçları olduğu için sıkıntılar yaşıyorduk. Şimdi çok mutluyuz. Ağrıları kalmadı" diye konuştu.
Nakil yapılan 13 yaşındaki Enes Aslan de çok mutlu olduğunu söyleyerek, bağış konusunda duyarlı olunması konusunda çağrıda bulundu.

FOTOĞRAFLI