SAMSUN'da görevli Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Cengiz Kayahan, obezitenin kader değil, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi. 165 kilo olan 38 yaşındaki Ayşe Vural, yapılan tedavi ile 79 kiloya kadar düştü.
Medicana Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Doç.Dr. Cengiz Kayahan, obezitede tedavinin kesinlikle bir ekip işi olduğunu vurguladı. Bu ekibin, endokrinoloji, psikiyatri, genel cerrahi ve beslenme, diyet uzmanlarından oluşarak uygulanacak tedavi yönteminin belirlendiğini anlatan Doç.Dr. Cengiz Kayahan, şöyle dedi:
"Ayrıca sonrasında fizik tedavi kliniklerince yapılacak, operasyon sonrası rehabilitasyon çalışmaları da başarının daha belirgin olmasını sağlamaktadır. Tedavide uygulanacak en doğru seçim, başarıyı ve buna bağlı olarak sağlığı da beraberinde getirecektir. Bu konuda belirli bir standart olmamakla birlikte, hastanın durumuna uygun tedavinin seçimi başarının sağlanmasındaki en önemli noktadır. Obezite bir kader değil, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır." 
Aynı hastanede 165 kilo ve vücut kitle indeksi 66.9 olarak başvuran Ayşe Vural hakkında bilgi veren Doç.Dr. Cengiz Kayahan, ekip çalışmasıyla obezitenin etkili tedavi edilebildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Aşırı kiloya bağlı çok ciddi solunum sıkıntısı yaşamaktaydı. Oksijen desteği almadan nefes alma şansı yoktu ve buna bağlı olarak yatamıyor ve devamlı oturur halde. Hasta ve yakınlarına tablonun ciddiyeti anlatılarak derhal hastaneye yatması gerektiği anlatıldı ve aşamalı tedavilerin gerekliliği konusunda bilgi verildi.Hastamız hastaneye yatırılıp, öncelikle vücudundaki şişliklerin ve solunumunun rahatlaması için tıbbi tedaviye başlandı. Hastaya tüp mide olarak tanımlanan 'SleeveGastrektomi' operasyonu uygulandı. Hastamız operasyonu takiben üçüncü gün, hastaneden son derece rahatlamış olarak, takip edilmek üzere taburcu edildi. Bu sürede hastamıza fizik ve rehabilitasyon tedavisi de görmeye başladı. Ayrıca psikolojik destek de aldı. Hastamız artık normal yaşamına dönmüş ve yaşına uygun yaşamaya başlamıştır."
Ayşe Vural, yapılan tedavi sonrası yaklaşık 4 ayda vücut kitle indeksi 32'ye gerilerken kilosu da 79 kiloya düştü.