TÜRKİYE'de kalp, böbrek, karaciğer, pankreas nakli bekleyen 23 bin 827 hasta, yeni yıla organ bağışı umuduyla girdi.
Türkiye'deki her 5 böbrek naklinden birinin yapıldığı Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, yeni yılda organ bağışı sayısının artmasını temenni ederek, "Türkiye'de 23 bin 827 kişi hayati organ bekliyor, yani nakledilmezse önümüzdeki yıl bu hastaların büyük kısmını kaybedeceğiz. Bu hastaların organ nakli olabilmesi için elimizden geldiği kadar uğraşıyoruz" dedi.
HER YIL LİSTEYE 4 BİN KİŞİ EKLENİYOR
Türkiye'de 2013 yılında 2 bin 932 böbrek nakli yapıldığını anlatan Prof. Dr. Demirbaş, yılda ortalama 3 bin civarında böbrek nakli yapıldığını, bu yıl 4 bin kişinin bekleme listesine eklendiğini söyledi. Prof. Dr. Demirbaş, "Türkiye'de ilk böbrek bağışına başladığımız zaman yılda yapılan nakil sayısı 300 civarındaydı. Şimdi 3 bine kadar yükseldi. Yılda yapılması gereken nakil sayısı 5-6 bin civarında olmalı, ihtiyacı bir miktar karşılayabilmesi için" diye konuştu. Türkiye'de 56 bin 233 böbrek hastasının diyalize girdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Demirbaş, bu hastaların 21 bin 23'ünün bekleme listesinde olduğunu aktardı.
BAŞARI ORANI YÜZDE 97.8
Prof. Dr. Demirbaş, 2013'te hastanenin organ nakil merkezinde 520 böbrek nakli gerçekleştirdiklerini, başarı oranının yüzde 97.8 olduğunu söyledi. Merkezin gerçekleştirdiği böbrek nakli sayısının dünyada böbrek nakli yapılmaya başlandığı tarihten itibaren kayıt altına alınan en yüksek sayı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Demirbaş, 423 naklin yapıldığı Avusturya, 199 naklin yapıldığı Finlandiya, 398 naklin yapıldığı İsveç, 299 naklin yapıldığı Norveç ile Danimarka ve Belçika'dan daha fazla sayıda ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi. Ekibiyle birlikte tek merkezde gerçekleştirdikleri nakil sayısına dikkati çeken Prof. Dr. Demirbaş, 5 yılda toplam 2 bin 612 böbrek nakli yaptıklarını belirtti. Prof. Dr. Demirbaş, organ nakli yapılan 3 bin 200 kişinin de sağlık durumunu takip ettiklerini söyledi.
TÜRKİYE'DEKİ 5 BÖBREK NAKLİNDEN BİRİ
ABD'de de en fazla San Fransisco'da ve 329 böbrek nakli yapıldığını anlatan Prof. Dr. Demirbaş, "ABD ve Avrupa Birliği'ne bağlı birçok ülkedeki bir merkezin nakil tarihinde yaptığı böbrek nakli sayısını ve başarı oranını biz bu yıl yakaladık. Geçen senelerde de 500 civarında nakil yapıyorduk. 2013'te biraz artırdık" dedi.
Prof. Dr. Alper Demirbaş, ayrıca 43 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini ve başarı oranlarının yüzde 84 olduğunu kaydetti. Türkiye'de 72 böbrek nakli merkezinde son 3 yılda, yıl bazında 2 bin 900 böbrek nakli yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Demirbaş, kendi merkeziyle ilgili olarak "Türkiye'de yapılan her 5 böbrek naklinden birini burada biz gerçekleştirdik" diye konuştu.
20 ÜLKEDEN HASTAYA NAKİL
Merkezde 2013 yılında İngiltere, İrlanda, Almanya, Belçika, Kırgızistan, Kazakistan, Libya'nın da aralarında bulunduğu 20 farklı ülkeden 42 yabancı hastaya böbrek nakli yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Demirbaş, nakillerin Türk hastalarına uygulanan yasalar çerçevesinde yapıldığını dile getirdi. Yabancı ülkelerden gelen hastalara yapılan nakil sayısında artış yaşanmasının beklendiğini de aktaran Prof. Dr. Demirbaş, "Antalya'yı organ naklinde bu ülkelerin çoğu keşfetti. Önümüzdeki yıllarda bu sayılar artacak" dedi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirbaş, şöyle konuştu:
"Biz bu rakamları açıklarken 'rakamları artıralım' düşüncesiyle uğraşmayız. 20 yıldır diyalize giren, komada organ nakli bekleyen hastalar var. Bunlar bir sayı değil. Her bir nakil bir insandır, bir aile, çevredir. Biz bunu düşünerek nakil yapıyoruz. Dünyadaki en yüksek sayıda nakil yapan merkez olmanın bize getirdiği en önemli şey mutluluktur."
DÜNYADA EN FAZLA NAKİL YAPAN CERRAH
Son 5 yıldır 13 yıllık ekibiyle çalıştığını aktaran Prof. Dr. Demirbaş, "7 gün 24 saat bu ekip ameliyata hazırlıklı. Biz ekip olarak burada yaptığımız nakillerin haricinde 1300 nakil gerçekleştirdik. Yaptığımız toplam böbrek nakli sayısı 4 bin 102, karaciğer nakli sayısı da 450. Dünyadaki en fazla organ nakli yapan cerrah olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.