Erol AKKIR/ANTALYA, () - TATİL için geldiği Antalya'da kaza sonrası beyin ölümü gerçekleşen Bulgar 43 yaşındaki Konstantin Dimitrov Aleksandrov'un bağışlanan organlarından böbreği, 20 kez nakil girişiminin başarısız olduğu Osman Bozdoğan'a, kalbi Yusuf Sütçü'ye nakledildi.
Bulgar vatandaşı Konstantin Dimitrov Aleksandrov, tatile geldiği Antalya'nın Serik İlçesi Belek turizm Merkezi'ndeki Regnum Carya Resort Otel'de çarşamba günü havuza atlarken baş üstü düştü. Boynu kırılan Aleksandrov'un beyin ölümü gerçekleşince, yakınları tüm organlarını bağışladı. Aleksandrov'un bir böbreği ve kalbi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde, diğer böbreği İzmir'de, karaciğeri ise Antalya Medicalpark Sağlık Merkezi'nde organ nakli için sırada olan hastalara nakledildi.
BÖBREK NAKLİ İÇİN 25 YIL BEKLEDİ, 20 KEZ DENEDİ
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde dün gece Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından Aleksandrov'un böbreğinin nakledildiği 45 yaşındaki Osman Bozdoğan, bu böbreği 25 yıldır beklediğini belirtti. Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde çiftçilik yapan Bozdoğan, 25 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu, annesinden böbrek nakledildiğini, ancak 1 yıl sonra vücudunun böbreği reddettiğini aktardı.
Bozdoğan, geçen süre zarfında 20 kez 'Uygun böbrek bulundu, acil gel' çağrısı üzerine Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'ne gittiğini, her seferinde kanındaki LCM (Lenfosit Cross Match) değerinin pozitif çıkması nedeniyle nakil yapılamadan ameliyathane kapısından döndüğünü kaydetti. Organ Nakli Merkezi koordinatörlerinin iki gün önce yeni bir nakil için haber verdiklerinde önceki deneyimleri nedeniyle pek de umutlu olmadığını anlatan Bozdoğan, ancak bu kez şansın yüzüne güldüğünü söyledi.
'BENİM KADAR NAKİL ŞANSI YAKALAYAN YOK'
Bozdoğan, "Tam 20 kez ameliyathane kapısından dönmek zorunda kaldım. Kendimi hem çok şanslı hem de çok şanssız görüyorum. Böbrekleri iflas ettikten sonra benim kadar nakil şansı yakalayan başka hasta yoktur. Bu yönüyle bakıldığında çok şanslı bir hastayım. Fakat karşıma çıkan imkanları engeller nedeniyle değerlendirememiş olmam, büyük şanssızlıktı. Şimdi ise benden şanslısı yok" dedi.
LCM testi konusunda bilgi veren Doç. Dr. Dinçkan ise "Bu testte alıcının kanında, vericinin böbreğiyle reaksiyona girebilecek antikorların varlığı araştırılır. Yüksek miktarda antikor varlığında sonuç pozitif çıkacaktır. Bu durumda nakil yapılsa bile böbrek saatler sonra kaybedilir" bilgisini verdi.
KALBİ SÜTÇÜ'YE NAKLEDİLDİ
Bulgar Aleksandrov'un kalbi ise beyin ölümünün gerçekleştiği çarşamba gününün akşamı, yine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde acil kalp bekleme sırasında olan 40 yaşındaki Yusuf Sütçü'ye nakledildi. Akdeniz Üniversitesi'nde 2 gün önce 6 saat süren başarılı operasyonla kalp nakli yapılan Sütçü, halen yoğun bakımda tutuluyor.

(FOTOĞRAFLI)