VAN'da yaşayan obezite hastası 12 yaşındaki Necdet İtah, Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesiyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan mide küçültme ameliyatının ardından, 160 kilodan 121 kiloya düştü. Kilosu nedeniyle sürekli yatan ve nefes almakta bile güçük çeken İtah, Van'a döndükten sonra arkadaşlarıyla dışarıda oynamaya başladı.
İpekyolu İlçesi Esendere Mahallesi'nde yaşayan, inşaat işçisi Hamza İtah'ın 4 çocuğundan biri olan Necdet İtah, 4 yaşından beri obezite hastası. Kilosundan dolayı hiç okula gidemeyen İtah, nefes almakta bile güçlük çekiyordu. Gün geçtikçe kilo almaya devam eden Necdet İtah, en son 160 kiloya ulaşınca, Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne kaldırıldı. Oğlunu 4 yaşından beri sürekli doktora götürdüklerini fakat hiçbir çare bulamadıklarını söyleyen baba Hamza İtah, aşırı kilosu nedeniyle tedaviye götürülmesinde bile zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.
Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde yoğun bakımdayken Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesiyle geçen 18 Şubat'ta ambulansla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Necdet İtah, burada yapılan tetkiklerin ardından ameliyata alındı. Geçen Mart ayı başında yapılan başarılı mide ameliyatının ardından 1.5 ay önce taburcu olan İtah, 39 kilo vererek ilk defa yaşıtları gibi dışarda top oynamaya başladı.
Arkadaşlarıyla birlikte olmanın kendisini çok mutlu ettiğini anlatan İtah, futbolcu olmak istediğini söyledi. Baba İtah ise oğlunun kilo vermesini ve tekrar hayata bağlanmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, "Bize destek olan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Oğlum son günlerde yemek yiyemiyor ve konuşamıyordu. Ankara'da yapılan ameliyatın ardından oğlum kilo vermeye başladı. Bu ay tekrar Ankara'ya gitmem gerekiyordu. Fakat paramız olmadığı için götüremedik. Umarım destek çıkan olur ve kontrol için götürebiliriz" dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Yağmurlu ise İtah'ın morbid obezitesi olduğunu belirterek, "Necdet İtah bize geldiğinde, kilosu 160 civarındaydı. İtah, kilosu nedeniyle, hiç okula gidememiş ve ciddi gelişimsel problemleri de vardı. En son yoğun bakıma yatırmışlar. Orada bir cerrah Sağlık Bakanlığı aracılığıyla bize ulaştı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kapalı yöntemle tüp mide ameliyatı yapıldı. Bu ameliyat Türkiye'de bu yaşta bir çocuğa ilk defa yapıldı. Midesinin yüzde 70'ini aldık. Ameliyat gayet başarılı geçti. İtah en son 121 kiloya düştü. İtah'ı sürekli takip ediyoruz. Tekrar görmemiz gerekiyor" diye konuştu.

GÖ(FE/AAA) (FOTOĞRAFLI)