BOLU'da özel bir hastanede görevli göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Tekin Atak, uyku apne sendromu yaşayanların normal insanlara göre 2 ila 7 kat daha fazla kaza yapma riskine sahip olduklarını söyledi. Dr. Atak, "Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 200 bin sürücü bu hastalık riski altında. Bu sürücülere tanı konulup uygun tedavi yapılırsa kaza riski düşmektedir" dedi.
Uyku apne sendromunun bir çok organ ve sistemde bozukluğa neden olduğunu açıklayan Özel Fatma Hatun Hastanesi'nde görevli Dr. Tekin Atak, "Gündüz aşırı uyku gelmesi, psikolojik ve zihinsel bozukluklar, uyku apne hastalığının sonuçlarındandır. Sağlıklı düşünme ve hissetmede bozukluk oluşur. Öğrenme yeteneği azalır, unutkanlık oluşur. Karar verme, problem çözme yetenekleri azalır. Karar verme, problem çözme ve reflekslerde azalmaya, gündüz aşırı uyku gelmesi de eklenince uyku apne bozukluğu olanlar, normal insanlara göre 2 ila 7 kat daha fazla trafik kazası yapmaktadırlar. Otomobil simülatörü ile test edilmişler ve benzer yüksek oranda kaza riski belirlenmiştir" diye konuştu.
Her 100 kişinin 5'inde uyku apnesi sendromu olduğuna dikkat çeken Dr. Tekin Atak, şunları söyledi:
"Türkiye'de 2012 rakamlarıyla 23 milyon 760 bin 346 kişinin ehliyeti var. Sürücülerin yüzde 5'i yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin sürücü de bu hastalığın olacağı hesaplanabilir. Bu da 1 milyon 200 bin sürücünün kaza yapma olasılığının diğer sürücülere göre 2 ila 7 kat fazla olduğu ve teşhis tedavi bekledikleri anlamına gelmektedir. Bu sürücülere tanı konulup uygun tedavi yapılırsa kaza riski düşmektedir. Otobüs, minibüs, taksi, kamyon, iş makinesi kullananlardan, bireysel veya şirket bazında uyku bozuklukları yönünden başlatılacak incelemelere diğer sürücülerin de katılması trafikteki güvenliğe ciddi katkı sağlayabilir."