SGK ile anlaşması olan yaklaşık 1700 özel hastane ve kliniğin düne kadar yarısı ‘damar izi kimlik tanıma sistemine’ adapte oldu. Sektör yetkilileri, özellikle pazartesi günü itibariyle özel hastanelerde hasta kuyruğu oluşabileceğini; bazı hastanelerde ise yeni sisteme geçilemediği için hasta kabul edilemeyeceğine dikkat çektiler. SGK ise 1 Aralık tarihinin hiçbir şekilde ertelenmeyeceğini duyurdu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelerden hizmet alımında yaşandığı tahmin edilen yaklaşık 700 milyon liralık suistimali önlemek için ‘biyometrik kimlik doğrulama’ sistemine geçme kararı aldı. Ancak başlangıçta sadece avuç içi damar izinden kimlik doğrulama sistemini tercih eden, gelen itirazlar üzerine parmak damar izinden kimlik doğrulamayı da tanıma kararı alan SGK, yeni sisteme 1 Aralık 2013’te geçilme kararını ertelemeyeceğini duyurdu.

CİHAZI OLMAYAN HASTA KABUL EDEMEYECEK!
Böylece 1 Aralık 2013 tarihinden itibaren SGK’nin anlaşmalı olduğu özel hastane ve polikliniklere gidenler, zorunlu olarak parmak ya da avuç içi damar izi vermek zorunda kalacaklar. Ancak edinilen bilgiye göre dün itibariyle yaklaşık 1700 özel hastane ve kliniğin yarısı yeni sisteme adapte oldu. Diğer yarısı ise henüz bu cihazlardan almadı. SGK, 1 Aralık kararlılığını sürdürdüğünden, son üç gün içinde bu cihazları almayan hastaneler, SGK hastasını kabul edemeyecekler, etseler bile SGK’dan ücret alamayacaklar.

700 MİLYONLUK SUİSTİMAL ÖNLENECEK!
SGK yetkilileri, özel sağlık kurumlarının yıllık yaklaşık 95 milyon muayene yaptıklarını ve kurumdan 7 milyar liralık ödeme aldıklarına dikkat çekerek, amaçlarının bu alanda yaşanan suistimalleri önlemek olduğunu belirttiler. 7 milyarlık faturada yüzde onluk haksız kullanım olduğu tahmininde bulunan bir yetkili, yeni sistemle bu önlendiğinde SGK’nin kasasından 700 milyon lira daha az para çıkacağına dikkat çekti.

“KUYRUKLAR OLABİLİR”
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, “SGK, biz hazırız, ertelemeyeceğiz, dedi. Biz de hazırız. Artık bu kirliliğe bir son verilsin, kim yanlış yapıyorsa ortaya çıksın” dedi.

Bahat, tüm üyeleriniz yeni sisteme hazır mı, sorumuza ise; “Özellikle 2 Aralık Pazartesi’den itibaren bazı arızalar çıkacak görünüyor. Sadece bu cihazları almayan hastanelerde değil, alanlarda da sorun olacak gibi. Çünkü bazıları cihaz alıp, MEDULA sistemine akredite olduğu halde, provizyon alamıyor” dedi.

1 Aralık’tan önce hastanelerin biyometrik kimlik kayıtlarına başlamış olmaları gerektiğine dikkat çeken Bahat, “Ama böyle olmadı. Bazı hastaneler tek cihaz aldılar. Günlük 1000 poliklinik muayenesi yapan bir hastane, tek cihazla kimlik kaydını ne kadar sürede yapacak. Dolayısıyla bu cihazın önünde kuyruklar oluşacak. Damar izinin alınması yaklaşık 1-1.5 dakika sürüyor. Hastanın ikinci gelişinde üç-beş saniyede tamamlanıyor ama başlangıçta kuyruklar oluşacak gibi” dedi.

ACİL GİRİŞİ ARTABİLİR
Bahat, yeni sisteme geçmeyen hastane sayısı hakkında bilgi vermezken, bunların açıklanıp açıklanmayacağı sorumuza karşılık, “Hayır açıklamayacağız” yanıtını verdi. Peki ama vatandaş ne yapacak, hastane hastayı başka bir hastaneye mi gönderecek, itirazımız üzerine Bahat, “SGK, net bir şekilde 1 Aralık tarihini ertelemeyeceğini duyurdu. Sisteme geçmeyen hastane kesinlikle hasta kabul edemeyecek. Ya da hastayı acilden sokacak ama o da SGK’nin itirazına neden olur. Ben tüm üyelerimi, yeni sisteme geçmeye davet ediyorum” dedi.

CEP TELEFONU GİBİ, ÇOK KOLAY!
Bahat, sisteme geçmenin çok kolay olduğunu vurgularken, “Öyle ki cihazı alıyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. Tıpkı radyo gibi, cep telefonu gibi hemen kullanıma hazır oluyor” dedi.

VATANDAŞ NELER YAPACAK

NASIL YAPILACAK?

Özel sağlık kurumuna ilk başvuruda alınacak. Hastane, 'avuç içi damar izi' sistemini kurmuşsa, hastanın sağ veya sol eline ait avuç içi damar izi verisi alınacak.

Hastane, 'parmak damar izi' firmalarından birini tercih etmişse, orada hastanın, sağ veya sol eline ait işaret veya orta parmağın damar izi verisi alınacak.

VATANDAŞ, 5 KERE DAMAR İZİ VERECEK

SGK, bu iki yöntem konusunda bir avuç içi damar izi firması ve dört parmak damar izi firması olmak üzere toplam 5 firmayı yetkilendirdiği için; hastalar gittikleri hastanenin sistemine göre 5 kere damar izi kaydı yaptırmak zorunda kalacak.

'RIZAM İLE VERDİM FORMU' İMZALANACAK

Ayrıca vatandaş, sağlık hizmeti alabilmek için 'biyometrik kimlik bilgisini kendi rızası ile verdiğine dair' bir form imzalayacak.

KİMLERİN DAMAR İZİ ALINMAYACAK?

1- 0-12 yaş arası çocuklar,

2- Her iki eli olmayanlar,

3- Her iki el avuç içi veya her iki el işaret ve orta parmak damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar,

4- Acil hastalar (yeşil alan muayenesi hariç),

5- Serepral palsi, el felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı biyometrik verisi alınamayan kişilerden damar izi alınmayacak.