ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, 2012'de dünya genelinde 1.6 milyon kişinin Human Immunodeficiency Virus (HİV) olarak bilinen 'İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü' nedeniyle öldüğünü söyledi.
Birleşmiş Milletler HİV/AİDS Ortak Programı (UNAIDS) raporuna göre dünyada 35.3 milyon HİV taşıyıcısının bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, sadece 2012 içinde 2.3 milyon kişinin HİV'e yakalandığını aktardı. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na 1985'ten 2013 yılı Kasım ayına kadar 7 bin 50 kişinin HİV taşıyıcısı olarak bildirildiğini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, "HİV vakalarının yaklaşık yüzde 73'ünü erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40- 49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HİV vakalarının yaklaşık yüzde 17'si yabancı uyrukludur" dedi.
'10-19 YAŞ GRUBUNDA ARTIŞ VAR'
Türkiye'de HİV'in en sık cinsel yolla bulaştığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, şunları kaydetti:
"Dünyada 2 milyonu aşkın 10- 19 yaş arasındaki kişi, HİV pozitif olarak yaşamaktadır. Bu kişilerin çoğu ihtiyaç duydukları bakım ve destekten yoksundur. 2005'ten 2012'ye kadar dünya genelinde AİDS ilişkili ölümler yüzde 30 oranında azalırken 10- 19 yaş grubunda yüzde 50 artış bildirilmektedir. Enfekte olan bireylerin yanında milyonlarca genç erişkin de enfeksiyon riski altındadır. Önlenebilir bir hastalık olan HİV/AİDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarındandır. AIDS, artık korkulan ölümcül bir hastalık olmaktan çıkmış uygun bakım ve tedavi ile hipertansiyon gibi kronik bir hastalık haline gelmiştir. HİV/AİDS konusunda toplumsal duyarlılığın arttırılması, halkın bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ancak böylece risk altındaki kişiler test edilip HİV pozitif bireylerin tespiti sağlanabilir. Kişiden kişiye geçişler engellenerek AİDS'siz bir topluma ulaşılabilir."