Esed ve IŞİD'e karşı çetin bir mücadele veren Türkmenler son olarak Rusyatehlikesi ile karşı karşıya. Sayıları az olmasına rağmen topraklarını savunmaya devam eden Türkmenlerin Meclis Başkanlığı görevini yürüten Abdurrahman Mustafa, 'yedi düvelle savaştıklarını' ifade etti.

TÜRKMENLER NASIL BU KADAR DİRENİYOR?

Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a röportaj veren Mustafa, IŞİD ve Esed'le savaşırken Rusya'nın bir anda geldiğini ve kendilerine bomba yağdırdığını söylerken, bunca saldırıya karşı nasıl direndiklerine yönelik bir soruya ''Tek avantajımız bölgeyi iyi bilmemiz. Biz oranın insanlarıyız. Karış karış biliyoruz oraları. İkinci avantajımız inanç... Toprak namustur, biz buna inanıyoruz. Gençlerimiz namuslarını koruyor. Bu inançla savaşıyor'' şeklinde yanıt verdi.

İşte Abdurrahman Mustafa'nın Ahmet Hakan'a verdiği röportaj:

Yeterince silah ve mühimmata sahip misiniz?

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Dünyanın bir süper gücüyle karşı karşıyayız. Uçaklar, füzeler söz konusu. Bizim uçaksavarlarımız bile yok. Biz orada ormanlık alanda canımızla, kanımızla mücadele ediyoruz.

Nasıl baş ediyorsunuz? Neyle?

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Tek avantajımız bölgeyi iyi bilmemiz. Biz oranın insanlarıyız. Karış karış biliyoruz oraları. İkinci avantajımız inanç... Toprak namustur, biz buna inanıyoruz. Gençlerimiz namuslarını koruyor. Bu inançla savaşıyor.

Kimlere karşı savaşıyorsunuz?

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Öncelikle Esad’a karşı savaşıyoruz. İkincisi IŞİD’e karşı savaşıyoruz. Halep bölgesindeki savaşımız
IŞİD’le...

Şimdi bir de Rusya var. Rusya’ya karşı da savaşıyorsunuz.

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Rusya ile dolaylı savaşıyoruz. Bizim aslında Rusya ile bir meselemiz yok. Rusya gelip bizi vuruyor.

Türkmen Dağı’ndaki bir Türkmen’in Rusya ile alıp veremediği ne olabilir?

İran? İran’la da savaşıyor musunuz?

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Hayatında bir İranlı görmemiş, köyde yaşayan bir Türkmen’in İran’la ne sorunu olur? Fakat işte İran da
sahada karşımıza çıkıyor.

Peki ya müttefikiniz?

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Bizim tek müttefikimiz anavatanımız Türkiye’dir.

TÜRKMENLER arasında “radikal unsurlar” var mı?

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Bizim Türkmenlerde radikallik mümkün değil olmaz. Bizim savaşçılarımız, bize bağlı... Hepsini biliyoruz, tanıyoruz. Radikal bir unsur yok. Türkmenlerin radikalliği varsa o da sadece milliyetçi radikalliktir.

Rusya’nın radikal olmayan Türkmen unsurlarına saldırmasını nasıl yorumluyorsunuz?

ABDURRAHMAN MUSTAFA: Rusya, Suriye’ye girdiğinde “Ben IŞİD’i vuracağım” demişti. Bu durumda Rusya’nın vurduğu her yerde  IŞİD’in olması gerekmez mi? Oysa böyle bir durum yok. Terörle mücadele kapsamında herkes Suriye’ye müdahil oluyor. Oysa terörle ciddi şekilde mücadele eden yok