Başbakan Davutoğlu, Star TV Ana haberBülteni'ne katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu Rus uçaklarının sınır ihlalleri için de, "Rusya, son müdahalesiyle özellikle sınırlarımız da ihlal ederek böyle bir Suriye içinde olan bir krizi Türkiye'yi de içine alacak şekilde tırmandırarak büyük bir yanlış içindedir. Hukuk ihlalleri devam ederse ne olacağını kestirmek çok güç. Diplomatik temaslarımız sürüyor, bir savaşın parçası olmak istemeyiz." dedi.

"YENİ BİR DÜNYA SAVAŞI OLMAMASI İÇİN.."

"Dünya Savaşı çıkabilir senaryoları konuşuluyor. Fransız Cumhurbaşkanı  Hollande, ilk kez topyekun bir savaş ifadesini kullandı. Sizin böyle bir  endişeniz var mı?" sorusu üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bunun olmaması için herkesin duyarlı olması lazım. Şu anda böyle bir  endişemiz yok. Şu anda kanallar açık konuşuluyor ama öylesine bir tırmanma trendi  var ki, eğer bu açık uluslararası hukuk ihlalleri devam ederse, önümüzde ne  olacağını tahmin etmek çok zor. Onun için acilen dönüp o güvenlik toplantılarını  yaptık, önümüzdeki günlerde de tekrar değerlendireceğiz. Biraz önce de  Genelkurmay Başkanımız Azerbaycan'dan döndü, tekrar kendisiyle konuştum. Biz  ülkemizin geleceği, milletimizin huzuru için tabii her türlü senaryoya hazır  olmamız gerekir. Fakat böyle bir şey inşallah bahsettiğiniz tarzda bir savaş  işareti veya öyle bir hale dönüşecek bir noktaya gelmez. Bunun için diplomatik  temaslarımız da sürüyor. Biz hiçbir zaman herhangi bir savaşın tarafı ya da  parçası olmak istemeyiz ama bize dönük bir durum olduğunda gerekli tedbirleri  almak da bizim vazifemiz."

"SURİYE KONUSU KİMSENİN İSTEDİĞİ GİBİ GİTMEDİ"

Davutoğlu, "Suriye politikanızın ilkesel olarak doğru olduğu kabul  ediliyor. Ancak uygulamada 'Her şey de istediğimiz yönde gitmedi' diyebiliriz.  Bir yumuşatma, bir esnetme söz konusu olabilir mi? Esed'li bir geçişten söz  edilebilir mi?" şeklindeki soruya "Allah aşkına Suriye konusunda kimin istediği  gibi gitti ki? Rusya istediği gibi gitmediği için bugün bir savaşın parçası  olacak şekilde oraya gidiyor" yanıtını verdi.