GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Suriye ve Irak'ta şiddet eylemleri ile varlığını sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün El Kaide'den daha tehlikeli olduğunu ve bölgeden yok edilmesinin kolay olmayacağını söyledi.
IŞİD'in son yıllarda Irak ve Suriye'de terör estirdiğini ve bölgeyi terör yuvasına dönüştürdüğünü savunan Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, "IŞİD özellikle son bir yıllık süreçte bölgeyi terör yuvası haline getirdi. Musul ve Kerkük gibi petrol bölgelerinde çok etkili oldu. Buralarda konsoloslukları, bankaları, barajları, köyleri ve daha pek çok noktayı hedef olarak seçti. Bunları yaparken de zalimce ve acımasızca bir politika izledi" dedi.
IŞİD'in ani yükselişe geçmesinde bölge ülkelerindeki iç karışıklıkların çok etkili olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Dede, "Bu örgütün birdenbire bu kadar güçlenmesi biraz da otorite boşluğundan kaynaklanıyor. Suriye ve Irak'taki karışıklıklar ve çatışmalar bu duruma ciddi zemin hazırladı. Bu nedenle Amerika'nın muhtemel bir müdahalesi bekleniyordu. Biraz geç olmasına rağmen bu müdahale peşmerge ve PYD güçleri ile beraber yapıldı" diye konuştu.
IŞİD'in kıyaslandığı El Kaide'den daha zalim ve acımasız olduğunu kaydedin Yrd. Doç. Dr. Alper Dede şöyle konuştu:
"Bu durumun en basit örneği olarak da bölgede kurşuna dizilerek, kafası kesilerek öldürülen insanları, mazlumların yaşadığı zorluk ve acıları görebiliriz. Bu nedenlerden dolayı IŞİD'in bölgede kolaylıkla yok edilemeyeceğini söyleyebiliriz. Çünkü IŞİD'in varlığı ve politikaları mezhepsel temellere dayanıyor. Bu durum halk bazında da çatışma ortamının oluşmasına neden oluyor. Bunun dışında IŞİD banka soygunları, haraçlar ve daha pek çok yolla elde ettiği maddi güce hakim. Bu maddi güç nedeniyle paralı askerler IŞİD içerisinde yoğun şekilde mevcut ve bunlar da para için her şeyi yapabilecek nitelikteler."

FOTOĞRAFLI