Demet ÖZTÜRK– Mükremin ÖKSÜZGİL/KAYSERİ, () - ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolüyle ilgili gelişmeleri değerlendirirken, "Ben bu sürecin olumsuz yere gideceği kanaatinde değilim" dedi. Maden ocaklarında küçük çocukların çalıştırıldığı iddialarıyla ilgili olarak da Bakan Yıldız, "Sendikaları ve görevlileri bu konuda bir kez daha göreve çağırıyorum. İşlerini yapsınlar" diye konuştu.
AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Mayıs Ayı İl Danışma Meclisi toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, 'Kuzey Irak’taki petrol dağıtımıyla ilgili Irak merkezi hükümetinin tahkime gitme kararı'yla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:
"Geçen ay Irak Merkezi hükümet petrol bakanının Türkiye ziyaretinde 100 bin varile kadar ihraç edebileceğini konuşmuştuk. Iraklı kardeşlerimizle oturur bir masanın başında enine boyuna tekrar konuşuruz. Ben bu sürecin olumsuz yere gideceği kanaatinde değilim. Petrol Irak’ın petrolü, gelir Irak’ın geliri. Halk bankasında toplanan paralar Kuzey Irak’ın açıkladığı gibi eşit ve adilane paylaşımda. Bunu belirleyen de Irak Anayasası.  Yüzde 83’e 17’lik payla dağıtılacak. Bu manada Iraklı kardeşlerimizin kendi kararı doğrultusunda işlem yapılacak. Biz anlaşmalara aykırı, özellikle Kerkük- Yumurtalık ham petrol boru hattıyla alakalı bulunmayız. Anlaşmaya aykırı durum olmadı, olmayacağı kanısındayız."
'SOMA'DA KÜÇÜK ÇOCUK ÇALIŞTIRILDIĞI' İDDİASI
Soma faciasının ardından maden ocaklarında küçük yaşta çocukların çalıştırılmasının gündeme gelmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"Başta sendikalarımız olmak üzere buna hiçbirimizin göz yumması söz konusu olmaz. Bu günlerde altı çizilerek sendikaların görevinin vurgulaması lazım. Böyle yaşa hiçbirimiz müsaade etmez. Varsa, hangi işyerindeyse, bunla alakalı sendikalar başta olmak üzere bütün görevli arkadaşlarımı da tekrar göreve davet ediyorum. İşlerini yapsınlar. Bununla ilgili herhangi bir müsamaha gösterilmezi söz konusu olamaz."
DÖ,MÖ(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)