Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA, ()- MANİSA’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen maden faciasından sonra muhalefetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması görüşmelerinde söz alan Bakan Çelik, yeraltı maden ocaklarında yapılan denetimleri anlatırken muhalefetten tepkiler üzerine, "Yapılan işleri söylüyorum. Yapmayan varsa canı cehenneme. Hesabını verecek tabii. Bunlar mevzuatımız gereği yapılması gerekenlerdir. Bunlarda af yoktur. Yapmayan varsa bunun hesabını sormak için buradayız, sorulacak bu hesap" dedi.

Soma İlçesi’nde meydana gelen maden faciasından sonra muhalefetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması görüşmelerinde zaman zaman iktidar ile muhalefet milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Muhalefet milletvekilleri iki bakana tepki gösterdi ve istifa etmeleri gerektiğini söylediler.

Hakkında verilen gensoru nedeniyle ilk olarak kürsüye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik çıktı. Çelik, madenlerde yapılan teftiş çalışmalarını ve bu teftiş çalışmalarında nelere dikkat edildiğini anlattı. Muhalefetin tepkilerine, “Yapılan işleri söylüyorum, yapmayan varsa canı cehenneme. Bu anlattıklarım mevzuat gereği yapılması gerekenlerdir. Yapmayan varsa bunun hesabını sormak için buradayız" dedi. Hayati tehlike arz eden konularla ilgili kapatmaların kesinlikle uygulandığını belirten Çelik, “Kazanın meydana geldiği işletmede yapılan son teftişte eksiklikler giderilmiştir. Ama ondan öncesi yapılan teftişlerde bu ocakta şu kusurlar olmuştur; elektrik panolarında kilitlenme sistemi, yükleyicilerin geri vites ikaz sistemleri, yeraltında taşıma bantları ile ilgili sorunlar, çalışma başlamadan ikaz sistemleri, ateşe dayanıklı anti statik elbise gibi eksikler görülmüş ve teftiş sürecinde bunlar tamamlattırılmıştır. Son yapılan teftişler ise 13-18 Mart tarihleridir. O teftişlerde de bir eksiğin olmadığı ifade edilmektedir. Bunlar yapıldı da bu kaza neden oldu, bunu sadece siz sormuyorsunuz, biz de soruyoruz, bu neden oldu bunun ortaya çıkması gerekiyor" dedi.

Yıllık üretim miktarının üzerinde üretim yapıldığını ve bunun doğru olmadığını belirten Bakan Çelik, taşeron işçi sorunu ile ilgili olarak “Bu yasama yılı kapanmadan taşeron sömürü anlayışını kapatacağızö açıklamasında bulundu.

Ardından kürsüye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız çıktı ve kazanın meydana geldiği işletmenin ihalesiz verildiği yönündeki iddialara cevap verdi. Bakan Yıldız, "'Bu kömür kazasının olduğu işyeri ihalesiz olarak verildi’ dediniz. 20 Nisan 2006, evraktan konuşuyoruz, ihale ilanı, bu ihale ilanı yapıldıktan sonra Haziran 2006 tarihinde bu ihalenin yapılacağı söylüyor. Bu ihale yapılıyor, ihale komisyonu kararlarını alıyor. Bizim için en uygun olan teklif değerlendiriliyor ve veriliyor. Şimdi siz kalkıyorsunuz, basında, her tarafta bunu söylüyorsunuz" dedi.

Yıldız, “Burada yapılan özensizlikler bizim konumuzu kapatamaz. Araştırma Komisyonu’nda AK Parti’den ve diğer partilerden arkadaşlar olacaklar, aynı sorumluluğu kendilerinde hissedecekler. Bunun AK Parti'si, muhalefet partisi olmaz, bir insanın görevinin Bakanlık olması insanlığının önüne geçmez" diye konuştu.

Genel Kurul’da yapılan oylamada, gensoru önergelerinin gündeme alınması kabul edilmedi.

FK (GD/SSA) (FOTOĞRAFLI)