Fuat KARS- Işıl ARSLAN- Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, () - YALOVA’da 30 Mart’ta yapılan ancak itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilen ve bugün yenilenen Yalova Belediye Başkanlığı seçimini gayri resmi sonuçlara göre CHP adayı Vefa Salman kazandı. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, seçimi 206 oy farkla kazandıklarını açıklayarak, “Bu Bir hakkın geri verilmesi oldu. Bir mağduriyetin giderilmesi oldu” dedi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül de, Yalova halkının verdiği karara saygılı olduklarını belirterek, “Şu anda ilgili avukat arkadaşlarımız seçim kurulunda gerekli itirazları yapıyorlar. 800-900 civarında oyla ilgili itirazımız var. Gerek sandık esnasında gerekse seçim kurulunda baki olan itirazlarımız var. Kesin sonuçları Seçim Kurulu paylaşacak” dedi.
30 Mart’ta yapılan belediye başkanlığı seçimlerinin ardından sonuçlar açıklanmaya başlandığında Yalova'da başkanlık, itirazlar nedeniyle Ak Parti ile CHP adayı arasında yer değişmesiyle Türkiye gündemine oturdu. Yalova'da açıklanan ilk sonuçlarda seçimi Ak Parti adayı Yakup Koçal’ın bir oy farkla kazandığı açıklandı. CHP’nin itirazı üzerine il seçim kurulu tarafından sayım ve inceleme sonucu CHP adayı Vefa Salman’ın 6 oy farkla seçimin galibi olduğu ilan edildi.
Bu açıklama üzerine Vefa Salman, Yalova Belediye Başkanlığı görevine 7 Nisan günü başladı. Sonuçlara itiraz eden Ak Parti bu kez YSK’ya başvurdu. Ak Parti'nin kısıtlılar, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmadığı halde oy kullandığı yönündeki itirazı üzerine YSK, İl Seçim Kurulu'ndan gelen sonuçları toplantıda değerlendirdi. YSK, CHP’nin 6 oy farkla kazandığı seçimi 7 kısıtlı seçmenin oy kullandığı gerekçesiyle iptal etti. Karar, 9 kabul oyuna karşın 2 ret oyu ile alındı.
CHP İNCE: SEÇİMİ KAZANDIK
YSK’nın iptal ettiği seçimler bugün yapıldı. Yalova’da kayıtlı 75 bin 813 seçmen 245 sandıkta oy kullandı. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sandıklardan seçim kuruluna ulaşan ve gayri resmi olan sonuçlara göre CHP adayı Vefa Salman’ın seçimi kazandığı belirtildi. CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce de yaptığı açıklamada Yalova Belediye Başkanlığı’nı kazandıklarını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, milletvekili irtibat bürosu önünde gazetecilere açıklama yaptı. Yalova Belediye Başkanlığı yarışını 206 oy farkla kendilerinin kazandığını söyleyen İnce, “Seçimi aldık. Zaten biz 30 Mart’ta seçimi almıştık. Bir hakkın geri verilmesi oldu bu. Bir mağduriyetin giderilmesi oldu. Bir sıkıntı çıkmayacak ama şimdi adliyeyi yeniden basıp, eski filmi yeniden oynatmak isteyecekler. Buna izin vermeyeceğiz. Bunu da herkes görecek" dedi.
Bu arada CHP’li Vefa Salman da milletvekili irtibat bürosu önünde ilk tebrikleri kabul etti. Ardından İnce ve Salman, Yalova Adliyesi’ne gitti.
Bu arada, CHP’liler Cumhuriyet Caddesi’nde toplanarak seçim zaferini kutlamaya başladı.
AK PARTİLİ GÜL: İTİRAZ EDİYORUZ
Ak Parti Genel Başkan Yardımcı Abdülhamit Gül, Ak Parti İl Başkanlığı'nda yaptığı açıklamada, temel felsefelerinin sandık iradesinin her şeyin üstünde, bu iradeye milletin iradesine sahip ve saygılı olan bir parti olduklarını söyledi. Gül, şöyle devam etti:
“Bugün Yalova’da kesin olmayan sonuçlar var. Ama Yalova halkının verdiği karara saygılıyız. Şu anda ilgili avukat arkadaşlarımız seçim kurulunda gerekli itirazları yapıyorlar. 800-900 civarında oyla ilgili itirazımız var. Gerek sandık esnasında, gerekse seçim kurulunda baki olan itirazlarımız var. Kesin sonuçları seçim kurulu paylaşacak. Seçim sonuçları ülkemiz için Yalova için hayırlı olmasını diliyoruz. Yalova halkı ve tüm milletimiz çok güzel hizmetleri Ak Parti hükümeti ile yaşadı bundan sonrada yaşayacaktır. Bundan sonra biz yine milletimizin halkımızın yanında güzel hizmetler yapmaya devam edeceğiz. Yalova halkına göstermiş oldukları teveccühten ötürü teşekkür ederim."
Abdülhamit Gül, itiraz gerekçelerinin belli olup olmadığı sorusu üzerine, "Seçim kurulunda ve sandık başında 298 Sayılı Seçimin Temel Hükümlerine İlişkin Kanunla alakalı yasal itirazlarımızı arkadaşlarımız yapacaklar. Biz de gerekli bilgiyi alacağız" yanıtını verdi.
VEFA SALMAN KİMDİR?
Resmi olmayan sonuçlara göre Yalova Belediye Başkanı seçildiği belirtilen CHP'li Vefa Salman, 1965 yılında Yalova’da doğdu. 1987 yılında Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirerek iş hayatına atıldı. 20 yıldır Yalova’da ticari yaşamının içerisinde bulunan Salman, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yalova Temsilciliği ve Yalova Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yaptı. Yalova'da, Fenerbahçeliler Derneği Başkanlığı, 3 dönem Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Murahhas üyeliği, 1 dönem Yalova Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı mütevelli heyeti üyeliği ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin kuruculuğu, yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinde bulunan Salman'ın, kaleme aldığı şiirlerini iki ayrı kitapta topladı.
İngilizce öğretmeni Dilek Salman ile evli olan Vefa Salman'ın, Özgün Salman adındaki oğulları, 14 Ağustos 2012’de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
Vefa Salman, 30 Mart’taki seçimden sonra 7 Nisan’da belediye başkanlığı koltuğuna oturmuş, YSK’nın seçimi iptal etmesi üzerine 22 Nisan’dan görevden ayrılmıştı.

FK,IA,SG(FK/ESM) (FOTOĞRAFLI)