İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, liman işletmelerine yönelik operasyonundaki tutumu nedeniyle istifaya çağırdığı Vali Mustafa Toprak’ın görevini yaptığını söyleyen AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a sert yanıt verdi. Kocaoğlu "Eğer 11 sene bakanlık yapmış bir milletvekili, Vali’nin polise 'suç karart' demesini görev olarak nitelendiriyorsa yandı bu memleket. Vali’nin görevi Savcı’nı talimatını görmezden Gelmekse hep beraber yandık" dedi. Kocaoğlu, metroda deneme seferlerinin seçim öncesi başlayacağını da açıkladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Adayı Aziz Kocaoğlu, yerel bir internet televizyonunda (Ben TV) gazetecilerin gündem ve seçimle ilgili sorularını yanıtladı. Kocaoğlu, liman işletmesi operasyonunda Emniyet Müdürü ve polis şeflerini yönlendiren konuşmaları basında yayıNlanan Vali Mustafa Toprak’a yaptığı istifa çağrısını yineleyerek şunları söyledi:
"'Operasyonu yapma' diyor. Delil karartıyor, suçluyu koruyor. Polisin görevini kötüye kullanmasını emrediyor. Bunu yapan valiyi siz istifaya çağırmaz mısınız? Vali vatandaşın malını korumak için var. Herkes ona bağlı. Biz de ona bağlıyız. Peki ben ona nasıl güveneyim? Vali kalkıp da polis amirine 'Bu operasyonu yapma' diyor. Bu ne demek? Zanlıyı koruyor. Polisin görevini kötüye kullanmasını emrediyor."
'YANDI BU MEMLEKET'
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın bu süreçle ilgili 'Vali görevini yapıyor' sözlerine de dikkat çeken Kocaoğlu şöyle devam etti:
"Adayla polemiğe girmek istemiyorum. Afra tafra da yapmıyorum. Ama eğer 11 sene bakanlık yapmış bir milletvekili, valinin polise 'Suç karart' demesini görev olarak nitelendiriyorsa, yandı bu memleket. O zaman hep beraber yandık. Vali’nin görevi savcının talimatını görmezden gelmekse, yandı bu memleket. Bu sözü duyduğumda kanım dondu. Onu istifaya çağırmak benim görevim."
Kocaoğlu, adaylar arasındaki seçim atışmalarının sertleşmesiyle ilgili değerlendirme yaparken de şöyle konuştu:
"Ben 2004’te de, 2009’da da hiç adaylarla ve siyasilerle uğraşmadım. Hep hizmetlerimizi anlattım. Bu kez rakipler İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne mesnetsiz atışlara başladılar. Bunlara cevap vermek gibi bir görev üstlenmek zorunda kaldık. Kavga etmiyoruz ama adımız kavgacıya çıkıyor. Herkesin bir yüz şekli var. Ben de konuşurken kaşlarım ve alnım kırışıyor. Biraz yüksek sesle konuştuğumda böyle oluyor. Ona rağmen, adımızı sessiz sakin dururken kavgacıya çıkaracaklar."
'YILDIRIM OLMASA ADAY OLMAYACAKTIM'
Binali Yıldırım’ın aday olmaması durumunda kendisinin de aday olmayı düşünmediğini anlatan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Seçim kolay alınacak olsaydı, bir arkadaşımızı taşırız düşüncesindeydim. Ancak bir Bakan olunca 'Kaçmam, ortaya çıkarım' dedim. Şimdi MHP, biraz klasik olacak ama kamuoyu yoklamalarında bizim önde çıkmamızdan dolayı bize vuruyor. Bu doğaldır. Bir önceki seçimde MHP tabanından bize oy da geldi. Bu nedenle böyle bir stratejileri doğaldır. Seçimin sonuçlarında kararı millet verecek. Biz İzmirliye kendimizi emanet ettik. Herkes kendine bir hedef koyuyor. Biz de hedefi başkasına göre koyamayacak ve açık ara 1'inci parti olduğumuza göre hedefimiz 56,7’nin üstüne çıkmaktır. Ne kadar çıkarsak o kadar iyidir" diye konuştu.
'İLÇE BAŞKANLARIYLA KÜSMEDİM'
İzmir’de, hiçbir ilçe belediye başkanıyla küsmediğini de söyleyen Aziz Kocaoğlu şunları kaydetti:
"Konuşan oldu, cevap bile vermedim, güldüm geçtim. Arkadaşlarımın gençliğine verdim. Biz böyle olunca Büyükşehir Belediyesi’nin cazibe yerlerine el ayak uzatmaya çalıştılar. Ona da bir şey demedik. Gördük görmedik, duyduk duymadık. 11'inci Madde denen bir şey var. Kilitlersin ama biz bunları kullanmadık. Mesela adam sabah bunu yapıyor, aynı gün biz mecliste bir projesine 6 milyon TL para verdik. Biz diyoruz ki yaşlandık, adam gibi duralım."
GEMİ ÇARŞAMBAYA, METRO’DA DENEME SEÇİM ÖNCESİ
Kocaoğlu, Körfez’de hizmet verecek karbon kompozit malzemeden yapılan katamaran tipi yolcu gemilerinin ilkinin 29 Ocak Çarşamba günü İzmir’e geleceğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, Üçkuyular hattında metro deneme seferlerinin de seçimden önce başlayacağını açıkladı. Ancak yolcu taşımaya seçimlerden sonra geçileceğini belirten Kocaoğlu, hattaki sorunların bittiğini, kısa süre sonra açılacağını kaydetti.