Türkiye’nin yetiştirdiği yerel milisler olan Ninova Bekçileri Komutanı Nuceyfi komutasındaki Musul’un içindeki M kuvvetleri, DEAŞ liderlerine suikast düzenlerken, aylardır sivil görünümleriyle uykudaki İstiklal hücreleri ise dün mahalle mahalle silahlı direnişe başladı. Operasyon öncesinde IKBY bölgesinde görüştüğümüz eski Musul Valisi ve Ninova Bekçileri Komutanı Esil El Nuceyfi, kentin içinde irtibat halinde oldukları Arap ve Türkmen aşiretleriyle ‘uykudaki hücreler’ oluşturduklarını anlattı. Arapça Mukavemet (Direniş birlikleri) kelimesinden yola çıkarak M kuvvetleri oluşturduklarını belirten Nuceyfi, bu birimin DEAŞ’ın önde gelen sorumlularına büyük zarar verdiğini söyledi. Musul içindeki sivillerden bir tür ‘Seferberlik ekibi’ de oluşturan Nuceyfi, “İstiklal ve Özgürlük grubu dediğimiz bu güçler ise uyuyan hücreler ve biz Musul’u dışarıdan kuşattığımızda onlar içeriden mücadeleye başlayacak” dedi.
BM: Siviller Türkiye’ye kaçabilir
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, (UNHCR) Musul operasyonu nedeniyle yaklaşık 100 bin sivilin Suriye ve Türkiye’ye kaçabileceği uyarısını yaptı. Musul’dan kaçacak sivillere yardım için 61 milyon dolarlık ek fonlamaya gerek duyduklarını söyleyen UNHCR, özellikle kış aylarında gerekli olacak çadır, battaniye ve ispirto ocaklarına acil ihtiyaç olduğunu söyledi. Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları Koruyun) da Musul operasyonu nedeniyle 500 bin civarında çocuğun çatışma bölgelerinde kalabileceği uyarısını yaptı.
SADR’DAN PROTESTO ÇAĞRISI
Irak’taki Sadr Hareketi lideri Şii Mukteda es-Sadr, Musul operasyonuyla ilgili video mesajında yandaşlarını Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemeye çağırdı. Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığından dolayı bu çağrıyı yapan Sadr, Federal Mahkeme önünde yapmayı planladıkları eylemi, Musul operasyonu nedeniyle ertelediklerini açıkladı.