Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR’in Urla İlçesi’nde, 23 Şubat Pazar günü seçim bürosu açılışı için ilçeye giden HDP’li gruba çevrede toplananların saldırmasıyla başlayan gerginliğin ardından, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve bazı sivil toplum kuruluşlarının (STK) katılımıyla bir rapor hazırlandı. Derneğin İzmir Şube Başkanı Ahmet Alagöz, saldırı yapılabileceği yönünde duyumların olmasına rağmen gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını tespit ettiklerini dile getirdi.
Urla İlçesi’ne, seçim bürosu açılışı için geçen 23 Şubat’ta giden bir grup Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi, ilçe meydanında toplanan bir başka grubun taş ve sopalı saldırısına uğradı. Yaşanan gerginlikle ilgili, İHD ve bazı STK’lardan oluşturulan heyet, ilçeye gidip, Kaymakam, ilçe emniyet müdürü, belediye başkanı ve siyasi parti temsilcileriyle görüşerek bir rapor hazırladı. İHD İzmir Şubesi’nde basın açıklaması yapan derneğin İzmir Şube Başkanı Ahmet Alagöz, olayda yaralananlarla da görüştüklerini aktardı. Alagöz, şunları söyledi:
"Yaptığımız inceleme ve görüşmelerin neticesinde, Urla’da yaşanan olaylarda ilçe kaymakamı ve emniyetin haberdar olmalarına rağmen yeterli önlemi almadıkları, demokratik ve yasal bir hakkın HDP’liler tarafından kullanılmasını engelleyen taraflara göz yumulduğu anlaşılmıştır. Her ne kadar, AKP, CHP, DSP yetkilileri ve belediye başkanı olayı tasvip etmediklerini söyleseler de atılan sloganlar başta MHP olmak üzere tüm ulusal geçinen kesimlerin bu saldırıyı ortak bir şekilde gerçekleştirdikleri anlaşılmaktadır. Olaylardan sonra gözaltına alınan 15 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Yetkililerin gerekli önlemleri almaması durumunda bu saldırıların devam edebileceği izlenimi edinilmiştir."

TH(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)