Fırat KESKİNILIÇ / ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Erdoğan için başkanlık sistemi bitti. Cumhurbaşkanlığı hayali suya düştü. Erdoğan'ın bu son başbakanlığı. AKP 'de Erdoğan ile devam ederse genel seçimler için bir şey söylemiyorum, AKP'nin de bu son iktidarı olacak. AKP yenilenmeli. Bütün bunlardan ders çıkartmalı. Bence AKP'ye en büyük yük AKP'nin başında olan Erdoğan. AKP bu yükten biran önce kurtulmalı. Toplumda rahat nefes almalı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Gezi Parkı olayları sırasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede bugün hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümünden üzüntü duyduğunu belirten Oran, 9 ay boyunca devletin, hükümetin hiçbir kesiminin Berkin Elvan'a sahip çıkmadığını belirterek, “Başbakan bu süreç içinde bunlardan baş sorumlu kişidir. Eminim cenazede bile müdahaleler olacak. Bütün bunlara baktığınız zaman temelinde bir hukuksuzluk var, bir kanunsuzluk ve adaletsizlik var. Bugün Erdoğan iktidarı yok olmaya mahkum olmuştur" dedi.

Tahliyelerle ilgili açıklamalarda bulunan Oran, "Özel yetkili mahkemeler kaldırıldı, tahliyeler oluyor ama hala içeride kalanlar var. İlker Paşa'ya Başbakan Erdoğan'ın bir cevap ve hesap vermesi lazım. Hala içeride sebebi belli olmadan tutuklu olarak yatanlar var, onların da bir an evvel serbest bırakılması gerekiyor. Özel yetkili mahkemeler adalet dağıtmadığından ötürü kaldırıldı, bu davalarda alınan kararların 'yok' hükmünde sayılması gerekiyor. Zirve Yayınevi ile ilgili davada suçüstü yakalanan ve suçunu kabul eden 5 kişi tahliye edildi. Bu dava ile ilgili hiç alakası olmayan Sayın Hurşit Tolon hala tutuklu, bu hukuksuzluğun giderilmesi gerekiyor. Hala Engin Alan tutuklu, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurular var. Engin Alan ile ilgili sorumlu olan TBMM Başkanı değil midir? Cemil Çiçek başka ne iş yapıyor? Engin Alan ile ilgili acil olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurması ve görüşmesi gerek" dedi.

AKP'nin oylarının düştüğünü ve CHP'nin oylarının yükseldiğini iddia eden Oran, "AKP'nin oyları yüzde 36'ya düştü, bunun daha da düşmesini bekliyoruz. CHP'nin oyları yüzde 30'ların üzerinde. Rakamlar bize Erdoğan'ın inandırıcılığının azaldığını söylüyor. Halk gerçekleri görüyor, Erdoğan'ın sözlerine artık kendi tabanı bile inanmıyor. Erdoğan için başkanlık sistemi bitti. Cumhurbaşkanlığı hayali suya düştü. Erdoğan'ın bu son başbakanlığı. AKP 'de Erdoğan ile devam ederse genel seçimler için bir şey söylemiyorum, AKP'nin de bu son iktidarı olacak. AKP yenilenmeli. Bütün bunlardan ders çıkartmalı. Bence AKP'ye en büyük yük AKP'nin başında olan Erdoğan. AKP bu yükten biran önce kurtulmalı. Toplumda rahat nefes almalı" dedi.

() (FK)