ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kharkov - İstanbul seferini yapan yolcu uçağının kaçırılmak istenmesinin terör saldırısı olmadığını, bireysel bir saldırı olduğunu düşündüğünü belirtti. Bakan Elvan, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen internet düzenlemesiyle ilgili de ''Bizim yapmış olduğumuz düzenleme, kesinlikle ifade edildiği gibi Çin, İran ve Hindistan ile bu tür ülkelerle kıyaslanacak düzeyde değildir" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bazı ziyaretlerde bulunmak üzere memleketi Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne helikopter ile geldi. Bakan Elvan, burada gazetecilerin kaçırılan uçak ve internet düzenlemesiyle ilgili sorularını cevapladı.
''BİREYSEL BİR SALDIRI''
Kharkov - İstanbul seferini yapan ve 110 yolcu taşıyan uçak, Soçi'ye gitmek isteyen hava korsanı tarafından kaçırılmak istenince, dün akşam Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi. Hava korsanı daha sonra etkisiz hale getirildi. Bakan Elvan, hava korsanı tarafından kaçırılmak istenen uçakla ilgili soru üzerine, uçaktaki yolcuların her hangi bir sorun olmadan tahliye edildiğini ve hava korsanı hakkında yasal işlemlerin yapıldığını belirtti. Bakan Elvan, olayın terör saldırı olmadığını, bireysel bir saldırı olduğunu düşündüğünü kaydetti.
KORSAN ALKOLLÜYMÜŞ
Korsanın pilotlara Soçi'ye gitmek istediğini söylediğini hatırlatan Elvan, ''Olimpiyatlar öncesi olimpiyatlara yapılan tepki mi, yoksa Ukrayna’ya yönelik bir tepki mi bilmiyoruz. Soruşturmayı arkadaşlarımız yürütüyor. Şahıs da alkollüymüş'' dedi.
İNTERNET DÜZENLEMESİ
Bakan Elvan, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen internet düzenlemesiyle ilgili soru üzerine de, yapılanın şu an Avrupa Birliği'nde ve gelişmiş ülkelerde uygulanan düzenlemelerden farklı olmadığını ifade etti. İnternet ortamında yasal olmayan çok sayıda video, ses kaydı bulunduğunu hatırlatan Bakan Elvan, şunları söyledi:
''Bunların hiç birisi, hiç bir Avrupa Birliği ülkesinde yayınlanamaz. Yasal olmayan bir yayın, yasal olmayan bir kaset, bir video görüntüsü Avrupa Birliği'nin hangi ülkesine giderseniz, gidin engelleniyor. Şu an Türkiye'de Türk Ceza Kanunu'nda ağır cezalar olmasına rağmen mevcut düzenlememiz şu anda cari olan düzenlememizi uygulanabilir nitelikte. Her hangi birinizin ailesinin, kendisinin özel hayatıyla ilgili bir kasetin, internet ortamına düşmesi halinde şu an da yapabileceğimiz hiç bir şey yok. Bir hafta bunun mücadelesini vereceksiniz, bir hafta sonra eğer mahkemeden olumlu bir karar alırsanız bile engelleme imkanınız olmayacak. Sadece içeriğinin çıkarılmasına yönelik mahkeme kararını ilgili erişim sağlayıcılara teker teker ulaştırmak zorunda kalacaksınız, bu da sorunu çözmüyor. Peki mahkemeler ne yapıyor, internet sitelerini kapatma kararı alabiliyorlar, işte biz bunun önüne geçiyoruz. Yasaklama söz konusu değil, bilakis internet ortamını daha rahat kullanılmasını sağlayan bir mekanizma. Bizim burada temel amacımız kişilik haklarının korunması, özel hayatın gizliliğinin korunmasıdır.''
''ÇİN, İRAN VE HİNDİSTAN İLE KIYASLANACAK DÜZEYDE DEĞİL''
İnternet düzenlemesinin Çin, İran ve Hindistan ile kıyaslanacak düzeyde olmadığını belirten Bakan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bizim yapmış olduğumuz düzenleme, kesinlikle ifade edildiği gibi Çin, İran ve Hindistan ile bu tür ülkelerle kıyaslanacak düzeyde değildir. Zannedersem bu arkadaşlarımız, bu bahsettikleri ülkelerdeki uygulamalardan haberdar değiller. Türkiye'deki uygulamalardan haberdar değildir. Hatırlarsanız 2008 yılında biz bu 5651 Sayısı İnternet Yasası'nı çıkartırken aynı söylemler, yine gazetelerde ve ekranlardaydı. Ne oldu Türkiye'de internet mi yasaklandı. Şu an da kişilik haklarının ihlaline yönelik kapanan internet sitesi sayısı tabii ki mahkeme kararıyla bir elin parmaklarını geçmez. O kadar bile yok. Ama AB'nin ve Avrupa'daki bazı ülkeler, maalesef bunu üzülerek ifade ediyorum yanlış yönlendirerek, yanlış bilgilendirerek bu tür açıklamalar yapmalara neden oluyorlar. Yasa uygulamaya girdiği zaman gerçeği herkes görecek.''
FİŞLEME İDDİASI
Yeni düzenlemeyle fişlenme olacağı iddiasının gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Elvan, fişleme yapılıyor diyenlerin AB direktiflerine bakmasını istedi. AB direktifinde trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar saklanmasının ifade edildiğini belirten Bakan Elvan, bu uygulamanın da AB ülkelerinde var olduğunu kaydetti.
Mektup örneği vererek konuyu açıklamaya çalışan Elvan, bir mektup gönderirken zarfın üzerinde kime gideceği, gönderinin adı, soyadı ve adresinin yazılı olduğunu ve uygulamada zarfın üzerindeki bilgilerin muhafaza edileceğini, mektubun içeriğiyle ilgili herhangi bir muhafazanın söz konusu olmadığını söyledi.
Elvan, ''Zaten trafik bilgilerini de devletin kamu kurum ve kuruluşları saklamayacak, yer ve içerik sağlayıcılar saklayacak. Herhangi bir mahkeme kararı söz konusu olursa bu saklanan bilgiler, örneğin bir teröristin geçmiş bilgilerini ihtiyaç olabilir. Dolayısıyla trafik bilgilerinden kasıt, sadece bir zarfın üzerindeki bilgilerdir, mektubun kendisi içeriği değildir'' dedi.