Bülent DİKTEPE/KARABÜK, () - UKRAYNA'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki teröristlere silah göndererek destek olduğunu belirterek, "Bu haydutlar her ölü asker için 100 dolar, her ölü subay için 1000 dolar alıyorlar" dedi.
Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen 'Bölgesel Güvenlik Krizi: Türkiye ve Ukrayna İçin Zorluklar ve Tehditler' konulu konferansta konuşan Büyükelçi Korsunsky, Türkiye'nin her zaman Ukrayna'ya destek verdiğini, bu desteğin de kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. "Ukrayna'da meydana gelen olaylar aslında Rusya Federasyonu tarafından açık bir savaş" diyen Korsunsky, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki teröristlere silah göndererek destek olduğunu ifade etti. Korsunsky, şöyle konuştu:
"Orada spesifik bir terörizm var. Bu haydutlar aslında hiçbir politikayı izlemiyor. Rusya bu haydutlara para vermiş ve onlar da burada terör eylemlerinde bulunuyorlar. Günde 300 dolar alıyorlar. Her ölü asker için 100 dolar, ölü subay askeri için 1000 dolar alıyorlar. Kırım'da her gün içi para dolu büyük çantalar tespit ediyoruz. Bu paralar teröristlere gönderiliyor. Bu haydutlar askeri bir bölgeye saldırmışlar. Şehir içinde normal vatandaşlara bilerek ateş ediyorlar. Bu gerçek bir savaş."
Ülkesindeki sorunun sadece Ukrayna'nın bir sorunu olmadığını vurgulayan Korsunsky,  şöyle devam etti:
"Ukrayna nükleer silahları terk etti. Dünyada ABD ve Rusya'dan sonra üçüncü sıradaydı nükleer silahlarda. Biz bu silahları verdik. Bunun karşısında ABD, Biritanya, Fransa ve Rusya ülke bütünlüğümüze, bölünmezliğine ilişkin söz verdiler. Bu ülkelerin garantisine inandık. Bu toprak bütünlüğü bir ülkeyle bozuldu. 20 yıl boyunca bütün uluslararası sistem bu doküman üzerinde inşa edilmiş. Şimdi bütün sözler boş oluyor. Bugün artık bütün uluslararası sistem çökmüş. Ülke artık kendi güvenliğini düşünmeye başladı."
Korsunsky, seçtikleri yeni devlet başkanının sorunları çözeceğine inandıklarını da belirterek, "AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayacağız. Türkiye'nin son 50 yıldaki tecrübesine bakıyoruz. Kolay olmayacağını biliyoruz. Tek yolumuz Avrupa. Türkiye ile enerji konusundaki sorunları çözeceğiz. Türkiye ve Ukrayna, stratejik partner olacak" dedi.

BD(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)