Muhammet KAÇAR/ARTVİN, () – ULAŞIMA açıldığında 5 bin 220 metre ile Türkiye'nin en uzun tüneli ünvanını alacak olan Artvin’in Hopa ve Borçka ilçeleri arasındaki Cankurtaran Tüneli'nde 3 yıldır sürdürülen çalışmaların ardından ışık göründü. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımı ile tünelde 'ışık göründü' töreni düzenlendi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu, gümrük sahasından geçiş yapan vatandaşlarla sohbet etti. Burada gazetecilere açıklama yapan Yazıcı, Sarp Sınır Kapısı’nın diğer kapılarla kıyaslandığında Atatürk havalimanı ve Antalya'nın ardından yoğunluk bakımından üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Yazıcı, "Sarp Sınır Kapısı çok yoğun işleyen bir kapı. Ticari araç sayısı yıllık bir milyon 200 bin civarında. Aylık giren çıkan insan sayısı 180-200 bin dolayında. Yoğun bir kapı. Kapının fiziki konumu itibarıyla yaşanan sorunları gidermeye çalışıyoruz" dedi.
'BİZE BUNU YAPMAYIN SAYIN BAKAN'
Sarp Sınır Kapısı Gümrük sahasında yapılacak genişletme çalışması nedeniyle evleri istimlak edilmesi gündeme gelen vatandaşlar Bakan Yazıcı ile görüştü, "Daha önce iki kez evimizi aldılar, şimdi üçüncü evimizi alacaklar. Bize bunu yapmayın sayın Bakan" dedi. 70 yaşındaki Türkan Özgür adlı kadın derdini anlatmaya çalışırken erkekler devreye girince Bakan Yazıcı, "Sus, kadın konuşurken adam konuşmaz. Bak ben konuşuyor muyum?" diyerek uyardı. Bakan Yazıcı, incelemelerinin ardından kadınlara evlerine dokunmayacaklarına dair söz verince Türkan Özgür adlı kadın iki eliyle yüzünü tuttuğu Bakan Yazıcı’ya dualar etti.
TÜRKİYE’NİN EN UZUN TÜNELİNDE 'IŞIK GÖRÜNDÜ' TÖRENİ
Yazıcı daha sonra Hopa-Artvin güzergahındaki 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi'ne alternatif olarak yapılan ve temeli 29 Ekim 2010'da Cankurtaran Tüneli'ndeki 'Işık Göründü' törenine katıldı. Çift yönlü delme işlemi tamamlanan 5 bin 220 metre uzunluğundaki Cankurtaran Tüneli'ndeki törende konuşan Yazıcı, "Bir ülkede yollar hizmete ne kadar uygunsa, ne kadar hızlı ve tempolu harekete müsaitse o ülkenin ekonomisi o denli sağlıklıdır. Siz hizmetin en güzeli ve iyisine layıksınız. Hedefimiz dünyada var olan en kaliteli hizmeti, en kaliteli eserleri ve benzerlerini ülkemize kavuşturarak sizin hizmetinize sunmaktır" dedi.
TÜNELDE MEŞALELİ KUTLAMA
Bakan ve beraberindekiler daha sonra araçlarla tünelin ortasına kadar geldi. İki tünelin birleştiği alanda meşaleler yakıldı, ortaya çekilen branda kaldırılarak tüneller birleştirildi. Bakan Yazıcı, işçileri tebrik ederek hatıra fotoğrafı çektirdi, daha sonra araçlarla tünelin diğer ucundan Hopa’ya doğru ilerledi.

MK(TM/SS) (FOTOĞRAFLI)