TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB), HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına dair değerlendirme ve önerilerinin yazılı olduğu mektubu, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarına, baro başkanlarına, işçi ve işveren konfederasyonlarına ve sivil toplum kuruluşlarına iletti. Yargıya güvenin Cumhuriyet tarihinde hiç görülmediği kadar azaldığı, yurttaşların hukuki güvenlik duygusunun ise yaralandığına vurgu yapılan mektupta "Bir kısım milletvekili tarafından verilen ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun işleyişinin yeniden düzenlenmesini öngören kanun teklifi ise yargının idareye daha da fazla bağımlı hale gelmesine yol açacak niteliktedir" ifadelerine yer verildi. 

"SEÇİMLER TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ KURUL ELİYLE YAPILMALI"

TBB tarafından yazılan mektupta yer alan HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına dair değerlendirme ve önerilerinde öne çıkan satır başlıkları şu şekilde:

"Yurttaşlarımızın hukuki güvenliğinin, huzurunun, toplumsal barışın, özgürlüğün, bilimin, sanatın ve hatta ekonomik istikrarın güvencesi; etkin, bağımsız, tarafsız adil yargılama ve savunma hakkını içselleştirmiş bir yargı sisteminin varlığıdır. Bunun için hakimlerin ve savcıların atanmaları, yükselmeleri, disiplin işlemleri, soruşturmaları ve her türlü özlük işlemlerinin ayrıca Yargıtay ve Danıştay'a üye seçimlerinin tarafsız ve bağımsız bir kurul eliyle yapılması gerektiği muhakkaktır.

"YARGININ İDAREYE DAHA FAZLA BAĞIMLI HALE GELMESİNE YOL AÇACAK NİTELİKTE"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Anayasa ile düzenlenmiş olan yapısının yukarıdaki ihtiyaca cevap vermediği açıktır. Bir kısım milletvekili tarafından verilen ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun işleyişinin yeniden düzenlenmesini öngören kanun teklifi ise yargının idareye daha da fazla bağımlı hale gelmesine yol açacak niteliktedir. Geldiğimiz noktada, yargıya güven, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş ölçüde azalmış, yurttaşların hukuki güvenlik duygusu hiç olmadığı kadar yaralanmıştır.

"SORUNA EVRENSEL ŞARTLARDA ÇÖZÜM ÜRETMESİ ZORUNLULUK"

Adalet mülkün temeli olduğuna göre, mülk temelsiz kalmadan önce, tüm siyasi partilerin, Türkiye Barolar Birliği'nin ilgili bütün sivil toplum örgütlerinin el ele vererek soruna ivedilikle, evrensel standartlara uygun çözüm üretmesi bir zorunluluk halini almıştır.

"ORTAK AKLA ULAŞMAK ADINA BİRLİKTE ÇALIŞMAYA BAŞLANMALI"

Bu çerçevede çözüm 12 Eylül 2010 referandumu öncesindeki sakıncalı sisteme dönmek, ne sakıncaları kısa dönemde fazlasıyla ortaya çıkmış mevcut yapıyı sahiplenmek, ne de yargı üzerinde idarenin kabul edilemeyecek ölçüde güç sahibi olması sonucunu doğuracak anılan kanun teklifini benimsemektir. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu olarak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, Yüksek Hakimler Kurulu ve Yüksek Savcılar Kurulu şeklinde yeniden yapılandırılmasına, üyelerinin de çoğulcu ve katılımcı yöntemle belirlenmesine ilişkin değerlendirme ve somut önerilerimizi kanuni sorumluluğumuzun gereğini değerlendirmelerinize sunuyoruz. Dileğimiz ülkemizin bekasını ilgilendiren bu en temel sorun karşısında ilgili bütün kişi ve kurumların ortak akla ulaşmak adına bir an önce birlikte çalışmaya başlamalarıdır."

HT(SSA)