BAĞIMSIZ  Doğu Türkistanlılar Derneği Kadınlar Komitesi, 5 Temmuz’da Urumçi’de yapılan katliamın 5'inci yıldönümünü düzenlediği etkinlikle andı. Etkinlikte, ölen Doğu Türkistanlı şehitler için dua edildi.
Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği bahçesinde düzenlenen etkinliğe Mazlum-Der Şube Başkanı Ahmet Taş, Dernek Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, dernek yöneticileri ile Doğu Türkistanlılar katıldı. Burada bir konuşma yapan Doğu Türkistanlılar Derneği Kadınlar Komitesi Başkanı Gülşen Avşar, şöyle dedi:
"2009 yılında 26 Haziran günü Guandang Eyaleti'ndeki bir fabrikada Uygur kızlarımıza yapılan tacizler sonunda patlak veren olaylar zinciri bir süre devam etmiştir. Olaylar sırasında meşru haklarını talep eden Uygurlar çeşitli şiddete maruz kalarak en az 2-3 bin Uygur katledilmiştir. Kadınlar komitesi olarak doğu Türkistan’daki geride kalan sayısı belli olmayan dul yetimlerimizi düşünmek ellerimiz yetmese bile onlar için bir nebze olsun dua edebilmek bizler için birer görevdir. Anneler olarak Ooğu Türkistan’daki giderek artan katliamı hür dünyada yaşayan çocuklarımıza Anlatmak ve öğretmek, rahatlığın rehavetine kapılmalarına engel olmak onların kalplerine vatan sevgisini yerleştirmek ve kandaşlarının vebalını taşıdıklarını öğretmek istiyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımız hür bir milletin mensubu olarak büyürken bilmelidirler ki kendisini temsil etmeleri gereken soykırıma uğrayan bir milletleri vardır. Biz kadınlar komitesi olarak yetersiz imkanlarımızla gönül koyduğumuz davamızda emin ve kararlı ilerlemekteyiz."
Daha sonra söz alan Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı ErkinBeğ Uygurtürk, Çin’in Uygurlara karşı soykırım başlattığını söyledi. Uygurtürk, “Temmuz 2009 tarihinde, Sincan Uygur Özerk Türk Cumhuriyetinin başkenti Urumçi’de halk, iki Uygur Türkünün öldürülmesini protesto etmek istemişlerdir. Bunun üzerine olaylar çıkmış ve Çin resmi açıklamasına göre, 197 kişi hayatını kaybetmiş, 1721 kişi yaralanmış, 1434 kişi tutuklanmıştır. Ama ölü sayısının binin üzerinde, yaralı sayısının da 3 bin civarında olduğu belirtilmiştir" dedi.
Çin’in uyguladığı işkencelerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Uygurtürk, Ramazan ayında Uygurlara orucun yasaklandığını hatırlattı. Uygurtürk, şöyle devam etti:
"Çinliler oruç tutmaya çalışan Uygurlara işkence yapıyorlar. Doğu Türkistan’da oruç tutmak yasak oruç tutanların oruçları Çin yönetimi polisler taraf inden zorla su yada yemek verilerek bozuyorlar. Çin Doğu Türkistan’da Türk İslam Kültürünü, dini inancını yok etmek için böyle yöntemlere baş vuruyorlar. Ama Doğu Türkistanlı Müslümanlar kendi inanç ve kültürüyle yaşam için mücadele ediyor bu uğuruna can ve malları fide ederek şehit oluyorlar. Doğu Türkistan’ı orada yaşanan zulümleri anlatmak zorundayız. Artık sizlerde oradaki Müslümanların neler yaşadığını biliyorsunuz hiçbir şey yapamıyorsanız en azından dualarınızla onlara destek olabilirsiniz ve sizlerde orada yaşanan zulümleri başkalarının bilmeleri için anlatabilirsiniz."
Mazlum-Der Şube Başkanı Ahmet Taş ise, Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramına dikkat çekti ve dünyanın yaşanan zulme gözlerini kapatmaması gerektiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından yöresel kıyafetler giyen Uygur kızları, ilahiler ve şiirler okudu. Etkinlik Doğu Türkistan’da şehitler için yapılan dua ile sona erdi.

FOTOĞRAFLI