ANKARA, () - ABD Teksas Eyalet Ceza Hakimleri Türkiye-Amerika ilişkileri, bölgesel sorunlar, adalet sistemi ve hükümetin adalet sistemine müdahalesi ve potansiyel ortak çalışmalar konusunda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret ederek CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ile bir araya geldi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas Eyaleti'nde seçimle göreve gelen ceza hakimleri Cumhuriyet Halk Partisi'ni ziyaret etti. Türkiye'ye yaptıkları kültürel değişim ve adalet sistemi hakkındaki görüş alışverişi ziyareti kapsamında CHP Genel Merkezi'ni ziyaret eden heyeti CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ağırladı.

Türkiye ziyareti kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'da temaslarda bulunacak olan heyet, programın Ankara ayağında TBMM ve Anayasa Mahkemesi ziyaretleri öncesi ana muhalafet partisi yetkilileri ile biraraya gelerek Türkiye'deki adalet sistemi ve hükümetin adli merciler üzerindeki baskıcı tutumu konularında bilgi alarak görüşlerini ifade etti.

Türkiye'deki siyasi ve etnik yapılar, yargı organlarının çalışma mekanizması, kanunlar ve kanunların yurttaşlar tarafından bilinirliliği gibi konularda bilgi alan heyet, başbakan ve AKP hükümeti bakanlarının yargı organlarına yaptığı müdahaleler hakkında görüş bildirdi.

Teksas Eyalet Ceza Hakimleri heyetini CHP Genel Merkezi'nde ağırlayan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin "Devleti oluşturan 3 temel ayak olan Yasama, Yürütme ve Yargı ile bize göre dördüncü ayak olan basın özgürlüğü, hükümetin baskıcı ve müdahaleci tutumu ile yara almıştır. Bu ayaklar kırılmıştır ve sadece bu coğrafyada yaşayan insanlar değil evrensel hukuk normlarını benimsemiş tüm ülkeler tarafından endişeyle takip edilmektedir. ABD'li hukukçu misafirlerimizle yaptığımız görüşmede bir kez daha gördük ki dünya kamuoyu AKP hükümetinin özellikle yargı ve basın organları üzerindeki baskıcı tutumu karşısında rahatsızdır. Yaptığımız görüşmelerde bizleri şaşkınlıkla dinleyerek yargıya yapılan müdahaleleri "ülkenizde yaşananlar şaka olmalı" ifadelerini kullandılar. Türkiye-Amerika ilişkileri, bölgesel sorunlar, adalet sistemi ve hükümetin adalet sistemine müdahalesi konularında potansiyel ortak çalışmalar yapılması, müttefikimiz olan ABD'nin, sadece Ortadoğu konusunda ortaya çıkan krizlerde değil bütüncül bir politika ile ortaklaşa işbirliği çalışmalarında olmasında yarar vardır" açıklamalarında bulundu.

Görüşme sonrası Teksas Ceza Temyiz Mahkemesi Hakimi Kristin Victoria Wade, heyet adına Gürsel Tekin'e Texas Rangers Onur Nişanı verdi.

(FOTOĞRAFLI)