TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Feyzioğlu, "Adalet bakanı kurulun içinden çıksın diye mücadele verirken, bütün bir sistemi doğrudan doğruya neredeyse adalet bakanına bağlamaya yönelik bu kanun değişikliği teklifini benimsememiz mümkün değil. Konuyla ilgili çalışmalarımızı da başladık. Kararlı şekilde sürdüreceğiz" dedi.
HSYK KANUN DEĞİŞİKLİĞİNİ BENİMSEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP genel merkezinde bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan Feyzioğlu, "Birinci gündem yolsuzluk ikinci gündem özgürlük her ikisinin de sonuna kadar takipçisiyiz. Çalışmamızı bitirdik taslağı, adalet bakanlığına verdik. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de yeniden yargılama konusunda oldukça benzer bir taslak sunduğunu inceledik. Bu da bizi mutlu etti. HSYK yönetmeliği ile ilgili de çalışmamızı bitirmek üzereyiz. Yarın da Meclis'te komisyon çalışmalarına Türkiye Barolar Birliği olarak güçlü bir kadro ile katılıp, düşüncelerimiz ifade edeceğiz. Adalet bakanı kurulun içinden çıksın diye mücadele verirken, bütün bir sistemi doğrudan doğruya neredeyse adalet bakanına bağlamaya yönelik bu kanun değişikliği teklifini elbette benimsememiz mümkün değil. Konuyla ilgili çalışmalarımızı da başladık. Kararlı bir şekilde sürdüreceğiz" dedi. ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK
Kılıçdaroğlu'nun yolsuzlukla ilgili bir uyarısı olup olmadığı yönündeki bir soruya Feyzioğlu, "Böyle bir şey gündeme dahi gelmedi. Hafıza tazelemesi anlamında tek tek yaptıklarımızı sıraladık. Adli Kolluk Yönetmeliği'nde, idareyi, savcıların adeta bir amiri, denetçisi haline getirecek bir yönetmelik değişikliğinin iptali davası bizim tarafımızdan açılmıştır. Bir kaç gün sonra da bizim açtığımız dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Gittiğim her yerde yolsuzluk soruşturması dolayısıyla, gündeme düne kadar getirilmeyen, suçsuzluk karinesi, lekelenmeme hakkı, adil yargılanma hakkı bütün bunların Türkiye'de yargılanan bütün yurttaşların hakkı olduğunu yurttaşlarımıza anlattık. Üzerimize düşeni yaptık" diye yanıt verdi.
TÜRKİYE'NİN YOLSUZLUK SORUŞTURMASI GÜNDEMİDİR
Gündem değiştirmeye yönelik çalışmalarının ve açıklamalarının olmadığını ifade eden Feyzioğlu şöyle konuştu: "Türkiye'nin özgürlük meselesini gündeme getirmek, 'kumpas kuruldu' iddiaları üzerine artık duvarlarla konuşmaya başlayan isyan etmiş insanların çığlığını dile getirip yurttaşlarımız için adil yargılama istemek gündem değiştirmek değil, Türkiye'nin cayır cayır yanan bir gündemini haykırmaktır. Görevimizin gereğidir bu. Bunu 'gündem değiştiriyor' olarak takdim etmek, adeta bizi anlamadan dinlemeden suçlamak asıl işte bu Türkiye'nin gündemini değiştirmeye yöneliktir. Türkiye'nin gündemini, kimsenin değiştirmemesini diliyoruz. Türkiye'nin yolsuzluk soruşturması gündemidir. Özgürlük mücadelesi gündemidir."
MHP'YE KÜS DEĞİLİZ DAVET EDERLERSE GİDER ANLATIRIZ
MHP'nin randevuyu iptal etmesinin yanlış bilgilendirmeden kaynaklandığını belirten Feyzioğlu, "MHP ile de bir randevumuz vardı. Maalesef, MHP tam olarak anlamadan 'Abdullah Öcalan'a af getiriyor' bunlar deyip randevuyu iptal etti. Bizim teklifimizin hiçbir yerinde af yoktur. PKK terör örgütünün başının herhangi bir şekilde doğrudan veya dolaylı hukuki bir değişiklik de söz konusu değildir. Temmuz 2012'den sonra verilmiş olan mahkumiyet kararlarını etkileyecek bir durumdur. Eğer bugün, randevu iptal edilmemiş olsaydı, yanlış bilgilendirmelerin doğrusunu anlatma imkanı bulacaktık. Ve kendisine diyecektik ki, Öcalan'ın mahkumiyeti iç hukuk yolları tüketilerek, kesinleştikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolları da tüketilmiş. Orası da kapanmıştır. Dolayısıyla hiçbir şekilde artık yararlanabileceği hukuki bir yol kalmamıştır. Bunları anlatacaktık. Hala iyi niyetimiz bakidir. Hiçbir siyasi polemiğin içinde değiliz. Kurumlar arasında bir küslük olamaz. Davet ederlerse gider anlatırız" diye konuştu.

HT (GD/RT)