CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde bulunan 12 çocuğun mahpusa gardiyanlar tarafından ellerinin kelepçelenerek ve çıplak kalmaya zorlanarak üzerlerine sarı renkte gaz ve soğuk su dökülmek, dövülmek suretleriyle işkenceye maruz bırakıldıkları doğru mudur?" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, "İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde tutulan çocukların gardiyanlar tarafından darp edildiğini ve sistematik işkenceye tabi tutulduğunu açıklamıştır. İHD'nin verdiği bilgilere göre Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde 9 çocuk ağır şekilde darp edildi ve sistematik işkenceye uğradı. Çocuklarının görüşüne giden aileler de bu açıklamayı doğrulayarak çocuklarının işkenceye maruz bırakıldığını açıklamıştır. Bir gazetenin haberine göreyse söz konusu cezaevinde 13 çocuk işkenceye uğradı. İşkence mağduru K.Ş.'nin (16) annesi Zekiye Ş. konuyla ilgili şu beyanatta bulunmuştur: "Açık görüş için gittim. Uzun zamandır çocuğumu göremiyordum. Açık görüş salonunda beklerken önce E.T. adlı çocuk geldi. Üzeri yırtılmış vaziyetteydi. Yüzünde de morluklar ve şişkinlikler vardı. E.T.'yi bu şekilde görünce korktum. Daha sonra oğlum geldi. Oğlum konuşamıyordu. Sürekli titriyordu. Daha sonra ben de ağlamaya başladım. Oğlum daha sonra gardiyanların sayıma geldiğini burada sorun çıkınca saldırmaya başladığını söyledi. 50 kişilik bir gardiyan grubu C-12 ve C-10 koğuşunda bulunan 12 çocuğa saldırıyor." Zekiye Ş. devamla şunları ifade etmiştir: "Oğlum daha sonra işkenceye başladıklarını söyledi. Gardiyanlar sürekli yüzlerine vuruyorlarmış. Bazı arkadaşları orada baygınlık geçiriyor. Daha sonra bunları tek tek alıp hücrelere atıyorlar. Orada da çırılçıplak soyup hortumla su sıkıyorlar." iddialarının yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

"KAÇ ÇOCUK TECAVÜZ VE CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALMIŞTIR?"

Tanrıkulu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırması istediği sorular şu şekilde: "Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde bulunan 12 çocuğun mahpusa gardiyanlar tarafından ellerinin kelepçelenerek ve çıplak kalmaya zorlanarak üzerlerine sarı renkte gaz ve soğuk su dökülmek, dövülmek suretleriyle işkenceye maruz bırakıldıkları doğru mudur? 40-50 kişilik bir gardiyan grubu C-12 ve C-10 koğuşunda bulunan 12 çocuğa saldırmışlar mıdır? Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde halen kaç çocuk tutuklu bulunmaktadır? Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde insanlık suçu kapsamına girecek şekilde çocuklara işkence ve kötü muamele yapılmasıyla ilgili olarak acilen yasal inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır? 2013 yılı ve 2014 yılı içerisinde kaç çocuk cezaevi yönetimine kendilerine kötü muamelede bulunulduğu gerekçesiyle başvuruda bulunarak sözlü ya da yazılı şikayette bulunmuştur? 2003-2013 yılları arasında Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde kalan kaç çocuk tutuklu hayatını kaybetmiştir? 2003-2013 yılları arasında Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde çocuklara yönelik tecavüz ve cinsel istismar vakaları yaşanmış mıdır? Eğer yaşanmışsa, kaç çocuk tecavüz ve cinsel istismara maruz kalmıştır? 2003-2013 yılları arasında Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde çocuklara kötü muamele, cinsel istismarda bulundukları için haklarında dava açılan görevliler bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa kaç görevli hakkında dava açılmıştır?" (HT)