Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Musul'u ele geçiren adını 'İslam Devleti' olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Türkiye üzerinden güçlendiğini öne sürerek, Türkiye'den 5 bin kişi örgüte katıldı. Bu kişiler Türkiye'ye dönüp aynı uygulamaları Türkiye'deki Türklere, Kürtlere de yapabilir" dedi.
PKK'ya yakınlığı ile bilinen Avrupa'dan yayın yapan Med Nuçe televizyonuna telefonla katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi, bölgede yaşanan çatışmaları değenlendirdi. IŞİD'in son olarak ele geçirdiği Şengal'de ve buradan geçen binlerce Yezidi Kürdü'nün Tanrıkulu, IŞİD'in katliamlarıyla karşı karşıya bulunduğunu anlatırken, şöyle devam etti:
"Sadece Kürt güçleri değil, uluslararası güçlerin de yaşanabilecek bu insanlık vahşetine karşı tedbir alması gerekiyor. Öncelikli olarak ABD'nin sadece kınamak ile yetinmemesi gerekir.Bu tablonun sorumlularından biri zaten ABD'dir. IŞİD'in Irak'ta, Suriye'de yerleşik halklara karşı yapabileceği vahşetini önleyebilecek bir tedbirin harekete geçmesi lazım. BM'nin acil bir şeyler yapması lazım.Sadece Kürt güçlerinin değil uluslararası camianın, güçlerin de bu vahşetin önüne geçmesi ve tedbirler alması lazım. Ancak uluslararası güçlerin bugüne kadar sessiz kaldıklarını biliyoruz. Şimdiye kadar sadece kınamakla geçiştirdiler. Zamanla yarışılıyor."
"MUSUL KONSOLOSLUĞU IŞİD'E TESLİM EDİLDİ"
IŞİD'in küresel bir terör örgütü ve vahşi bir güç olduğunu dile getiren Tanrıkulu, çeşitli ülkelerden gelenlerin oluşturduğu bu güçlerin Türkiye üzerinden güçlendiğini, hükümetin Beşşar Esad'a karşı bu örgütle işbirliğine gittiğini öne sürerken şöyle konuştu:
"Hükümet Esad'ın vahşetine karşı başka bir vahşinin destekçisi oldu. Orada beslenen bu küresel güç Irak'ta, Rojava'da insanlık vahşetine karşı imza atmaya devam ediyor. Ortaya çıkan delillerle maalesef onların işbirlikçisi AKP hükümetidir. İşbirlikçileri bizzat Başbakan oldu. Şengal ile ilgili bugüne karşı AKP'nin hiçbir yetkilisi de kınayan, telin eden açıklama yapmadı. 10 Haziran'da Musul Konsolosluğu'nun ele geçirildi, 49 görevlinin rehin alındı. Musul Konsolosluğu da IŞİD'e teslim edildi. Oranın boşaltılma imkanı varken orası teslim edildi, 'Nasılsa IŞİD bize karışmaz' denildi.Bugün hükümetin Irak'ta, Suriye'de IŞİD'le işbirliği noktasında içine düştüğü durum gerçekten insanlık suçudur." 
Tanrıkulu, TBMM'de sadece Türkmenler'den söz edildiğini, Türkmenler kadar Kürtler, Yezidiler, Süryaniler ve oradaki yeleşik halklardan da söz edilmesini isterken, insanlık dramı ve vahşete karşı etkili önlem alınması, gözyuman, teşvik eden uygulamaların da teşhir edilmesi gerektiğini söyledi.
Tanrıkulu, Ramazan Bayramı'nda İstanbul Ömerli'de IŞİD yanlısı binlerce kişinin izin almadan toplantı yaptığını belirterek, "Türkiye'den bugüne kadar 5 bin insan IŞİD'e katılmış. Yarın öbürgün bunlar Türkiye'ye dönüp aynı uygulmaları Türklere, Kürtlere, devrimcilere diğer halklara da yapar. Biz bunlara karşı elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

FOTOGRAFLI