ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan'ın Dersim konusundaki sözlerini eleştirerek, "CHP'yi aslı astarı olmayan bir şekilde 'Dersim konusuyla yüzleşme cesareti bulamamak'la itham eden Erdoğan yalan söylemektedir. AKP gibi, özür dileyip gereğini yerine getirmemek mi cesaretsizlik yoksa CHP gibi, geçmişle hesaplaşma konusunda somut adımlar öngören çalışmaları TBMM gündemine getirmek mi?" diye sordu.
Yazılı açıklama yapan CHP'li Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan'ın dün TBMM'deki partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, partisiyle ilgili Dersim konusunda söylediği sözlere yanıt verdi. Tanrıkulu, "Türkiye tarihinde yaşanmış hiçbir toplumsal travma, yarası kapanmamış hiçbir acı siyasi yalanların malzemesi yapılamaz. Fakat Erdoğan, ısrarla uzak- yakın geçmişte yaşanmış ve hesaplaşılmamış olayları siyasi yalanlarının malzemesi yapmaktadır" dedi. Tanrıkulu şöyle devam etti:
"27 Mayıs tarihli TBMM grup toplantısında CHP'yi aslı astarı olmayan bir şekilde Dersim konusunda yüzleşme cesareti bulamamakla itham eden Tayyip Erdoğan yalan söylemektedir. Geçmişle yüzleşme, hesaplaşma konusunda CHP olarak TBMM'ye sunduğumuz kanun teklifleri, araştırma önergeleri bizzat AKP tarafından reddedilmiştir. Çünkü AKP, uzak geçmişteki Dersim ve yakın geçmişteki Roboski katliamları dâhil hiçbir tarihsel travmayla yüzleşmeye, hesaplaşmaya, hesap vermeye cesaret edememiştir. Dersim dahil, geçmişte yaşanmış acı olayların üzerine gidilmesinin, bunlarla hesaplaşmanın geleceği kurmak için şart olduğunun ısrarlı savunucusuyuz. Bu konuda TBMM'deki faaliyetlerimiz ortadadır ve dileyen Meclis'in internet sitesinden bunlara erişebilir. TBMM'nin İnternet sitesindeki kayıtlar bile Erdoğan'ı yalanlamaya yetmektedir. 'Geçmişte Yaşanan Acı ve Travmaları Hatırlatan İsimleri Taşıyan Yerlerin Belirlenmesi ve Bu İsimlerin Kaldırılmasına İlişkin Tespit Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi'ni biz CHP olarak TBMM gündemine 06.03.2013 tarihi itibariyle getirdik. Bu teklif, CHP'nin geçmişle hesaplaşma çabalarının bir uzantısıdır. Tayyip Erdoğan’a soruyorum; AKP gibi, özür dileyip gereğini yerine getirmemek mi cesaretsizlik yoksa CHP gibi, geçmişle hesaplaşma konusunda somut adımlar öngören çalışmaları TBMM gündemine getirmek mi? CHP’nin özellikle Dersim konusundaki çabaları kamuoyunca bilindiği halde, Tayyip Erdoğan’ın dünkü beyanatının nasıl bir cesaretten kaynaklandığını da yine kamuoyunun takdirine bırakıyorum."

(HT/SS)