ALMANYA'da, yaklaşık 2 yıldır tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin partisi, zamanında yapılamayan Olağan Kongre nedeniyle karıştı. Daha önce partiyi yönetecek 3 kişilik konseyde yer alması kararlaştırılan Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih, görevinden istifa etti. Salih ve diğer Genel Sekreter yardımcısı Kosret Resul ortak bir açaklama yaparak, bir an önce olağanüstü kongrenin toplanmasını istedi. Talabani'nin eşi olan Heroxan Talabani'nin, Talabani'nin yerine partinin başına gelmek istediği, bu nedenle kriz çıktığı öne sürüldü. 
Celal Talabani'nin rahatsızlığı nedeniyle iki yıldır başında bulunamadığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB)'de 31 Ocak'ta yapılması planlanan oloğan kongre yapılmayınca partide kriz çıktığı iddia edildi. Kürt internet sitelerinde yer alan haberlere göre, 4 gün önce toplanan IKYB Polit büro üyeleri, Talabani iyileşene kadar partinin 3 kişilik bir konsey tarafından yönetilmesi kararını aldı. Bu karara göre partiyi Kosret Resul, Berham Salih ve Talabani'nin eşi Heroxan Talabani birlikte yönetecekti. Kongrenin yapılıp yapılmayacağına dair toplantılar sürerken, 3 kişilik konseyde yer alan Partinin Genel Sekreter yardımcısı Berham Salih süpriz bir şekilde partideki görevinden istifa ettiğini duyurdu.
'TALABANİ'NİN EŞİ ANLAŞMAYA UYMADI' İDDİASI
Süleymaniye'de basın toplantısı düzenleyen Berham Salih, 1992 yılından beri görevler üstlendiği partideki görevinden ayrıldığını ve kongreye kadar düz bir üye olarak kalacağını açıkladı. Berham Salih'in bu açıklamasından bir gün sonra bu kez Salih ve Kosret Resul ortak bir açıklama yaparak, partinin bir an önce olağünstü kongreye götürülmesini istedi. Resul ve Salih'in daha önce Tahran'da yaptıkları anrlaşmaya Talabani'nin eşi Heroxan Talabani'nin uymaması nedeniyle böyle bir karar aldıkları ileri sürüldü. Talabani'nin yokluğunda partisinin karıştıran gelişmelerin başında eşi Heroxan Talabani'nin Partinin liderliğine gelmek istemesinden kaynaklandığını ileri sürülürken, Tahran anlaşmasına göre Berham Salih'in IKYB'de Genel sekreter olması konusunda daha önce tarafların anlaştığı kaydedildi. 
FA(GG/COŞ)